Ce este demența frontotemporală, boala gravă de care suferă Bruce Willis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala actorului american Bruce Willis s-a agravat, acesta suferind în prezent de demență frontotemporală. La nivel mondial, demența afectează peste 50 de milioane de oameni, anual fiind diagnosticate 10 milioane de cazuri noi. Din acestea, 10% reprezintă cazurile de demență frontotemporală.

Bruce Willis suferă de demență frontotemporală. Foto: Arhivă
Bruce Willis suferă de demență frontotemporală. Foto: Arhivă

Conform statisticilor, circa 60% dintre persoanele care suferă de demență frontotemporală au vârste cuprinse între 45 și 60 de ani. Demența frontotemporală (FTD) este o boală neurodegenerativă, înrudită cu boala Alzheimer. Persoanele cu FTD pot avea modificări de comportament sau dificultăţi de vorbire sau de mişcare. 

Spre deosebire de boala Alzheimer, în fazele incipiente ale demenței frontotemporale memoria nu are de suferit. În cazurile de FTD, lobii temporali și frontali se atrofiază. Astfel se acumulează proteine anormale la nivelul creierului. Totuși, nu a fost încă descoperită cauza acestei forme de demență.

Persoanele care au în familie membri diagnosticați cu această boală au un risc mai mare de a suferi de demență frontotemporală. 

Amintim câteva dintre cele mai comune simptome asociate cu FTD: schimbări comportamentale, pierderea empatiei față de cei din jur, dispariția inhibițiilor, probleme de igienă personală, schimbări ale dietei cu o creștere a consumului de zahăr, probleme de comunicare și limbaj, dificultăți motorii, spasme și dificultăți la înghițirea alimentelor și băuturilor. 

Pentru stabilirea diagnosticului de demență frontotemporală este necesară o conversație cu pacientul și cu aparținătorul acestuia. În plus, se efectuează o serie de investigații medicale pentru a identifica zonele din creier care sunt afectate și pentru a elimina probabilitatea ca pacientul să sufere de alte afecțiuni. 

Iată câteva dintre investigațiile medicale necesare diagnosticării: teste de sânge, analiza somnului, testare neuropsihiatrică și RMN. 

Actorul american Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a suferit iniţial de afazie, o tulburare de limbaj cauzată de leziuni cerebrale. Dar de anul trecut, „boala lui Bruce a progresat şi avem acum un diagnostic mai precis: demenţă frontotemporală", au transmis apropiaţii săi într-un comunicat

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite