Ce beneficii terapeutice are dovleacul

0
0
Consumul de dovleac  încetineşte procesul  de îmbătrânire
Consumul de dovleac încetineşte procesul de îmbătrânire

De la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de ­care suferi, începând cu migrene şi ­terminând  cu probleme digestive şi sterilitate.

Combate retenţia de lichide

S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are pro­prietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţii hi­drice. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare.

Pentru combaterea constipaţiei este foarte eficientă „ciulamaua" de dovleac. Pentru prepararea acesteia se folosesc 500 g pulpă de dovleac, care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pasta obţinută se adaugă o parte din lichidul în ­care a fiert dovleacul şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Leacul se consumă pe parcursul unei zile.

Elimină viermii intestinali

Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă „antihelmintică" (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g de seminţe (păstrându-se pieliţa verde), câte 100 ml de apă şi de lapte şi din trei linguriţe de miere de albine.

Toată cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură de ulei de ricin. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară  se prepară din 50 g de seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (în grupa de vârstă 5-7 ani), cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.

Reglează nivelul glicemiei

Betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Un  remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă.

Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, un interval de două luni.

Este un bun detoxifiant

Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de  vitamine: A, C şi E, eficiente în cura de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile.

În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin. Foarte important: pe durata curei nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate!

Protejează inima şi creierul

Dovleacul conţine şi o cantitate însemnată de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g). Aceste atuuri contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă,  cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Specialistul nostru
Dr.   Ruxandra Constantina

medic de familie competenţă
în apifitoterapie


Dovleacul este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime; din sâmburi se extrage un ulei cu multe valenţe terapeutice.

Pulpa fructului este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare. Seminţele de dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc,  au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi. 

Analgezic

O compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, vine de hac migrenelor.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite