Categoria de asigurați care a dispărut din sistemul informatic al CNAS

0
Publicat:

Problemele din sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se mai termină. Medicii reclamă că a dispărut din sistemul informatic categoria de asigurați cu venit minim garantat. 

O categorie de asigurați a dispărut din Sistemul informatic al CNAS - Foto Shutterstock
O categorie de asigurați a dispărut din Sistemul informatic al CNAS - Foto Shutterstock

Deja nu mai reprezintă o surpriză modul în care funcționează sistemul informatic pus la dispoziție de CNAS pentru medici. Cu doar câteva zile în urmă, Colegiul Medicilor din Municipiul București facea un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.  

Astăzi,  președinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, atrăgea atenția că persoanele care au un venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al CNAS. Medicul a explicat că a fost schimbată denumirea categoriei în care sunt încadrați acești oameni, însă modificarea nu ar fi fost procesată și de sistem. 

Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați. Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului. Fiindcă nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie... ).”, a explicat doctorul de familie Sandra Alexiu. 

Afectați grav de sistemul informatic nefuncțional sunt pacienții care au nevoie în mod constant de tratament, chiar și cei bolnavi de cancer. 

Concret, acum este o nepotrivire între bazele unor instituții precum școli, primării,  instituțiile pentru persoanele de handicap și baza de date a CNAS, potrivit Euronews. 

Serviciile medicale nu vor fi decontate pentru acești oameni, care au trecut în categoria neasigurați, conform medicului de familie. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite