Medicii de familie somează CNAS să rezolve urgent problemele grave ale sistemului informatic, care este mai mult blocat
0Colegiul Medicilor din Municipiul București face un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.
„Știm că noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost numit de puțin timp în funcție, dar lansăm acest apel, mai ales având în vedere că actualul președinte al CNAS, doamna dr. Valeria Herdea este medic de familie, deci înțelege cu atât mai bine problemele cu care se confruntă colegii săi. O rugăm pe doamna președinte a CNAS să întreprindă acțiuni concrete pentru rezolvarea situației și, eventual, să se realizeze o comunicare din partea Casei către comunitatea medicală în legătură cu problematica SIUI și cu soluțiile posibile pe termen scurt, mediu și lung pentru îmbunătățirea activității medicale în contextul sistemului SIUI”, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Reprezentanții medicilor spun că înțeleg că remedierea acestui sistem nu poate fi realizată „peste noapte”, dar este important să fie identificate soluții pentru a asigura funcționarea continuă a sistemului printr-o activitate de mentenanță adecvată.
„Totodată, este necesar să fie stabilit un termen clar pentru implementarea unei noi versiuni a acestui sistem, care să fie pus la dispoziția comunității medicale și care să răspundă nevoilor acesteia”, subliniază dr. Cătălina Poiană.
„Am citit despre medici care încearcă să utilizeze sistemul, validând date în timpul lor liber, adesea în timpul serii sau al nopții, când interacțiunile în sistem sunt mai puține. Această abordare demonstrează dedicarea lor față de pacienți, față de actul medical și evidențiază necesitatea unei soluții imediate pentru problemele cu care se confruntă”, a precizat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Într-un mesaj anterior, dr. Cătălina Poiană, președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a făcut un apel către autorități să identifice cat mai rapid soluții pentru deblocarea posturilor și organizarea de concursuri conform procedurilor legale.
„Ne confruntăm cu un paradox. Avem mare nevoie de medici, există locuri neocupate în spitale, avem și medicii, cel puțin din perspectiva celor care au terminat rezidențiatul, dar angajările sunt blocate. Medicii tineri își doresc să rămână în țară și vor opta pentru locuri de muncă în unități medicale în care să poată performa” a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.