Cât sânge avem în corp și cât putem pierde. Când devine fatală hemoragia. Medic: „Probabil suntem deja morți“

0
Publicat:

Moartea cumplită a Anei Oros, femeia sfâșiată de o haită de câini maidanezi, a șocat întreaga țară. Legiștii au stabilit că aceasta a decedat în urma hemoragiei masive provocate de zeci de mușcături. Se pune întrebarea dacă ar fi putut fi salvată și cât sânge poate pierde un om fără să-i fie fatal.

Sângele reprezintă 7% din greutatea noastră FOTO Shutterstock
Sângele reprezintă 7% din greutatea noastră FOTO Shutterstock

Doctor Bogdan Ivănescu, cunoscut ca și Doctor MIT, a răspuns e unei curiozìtăți exprimate de o mare parte dintre voi urmăritorii săi: în cazul unei răni, de la cât sânge pierdut ar trebui să îmi fac griji cu adevărat?

"Putem aproxima cu mare acuratețe volumul de sânge din corpul nostru dacă ne gândim că reprezintă cam 7% din greutatea noastră. Deci, o persoană de 75 de kilograme are aproape 6 litri de sânge. O persoană de 100 de kilograme are cam 7 litri de sânge. Și tot așa", explică medicul pe site-ul drmit.ro.

Hemoragiile sunt de 3 tipuri

Pentru a afla răspunsul la întrebarea de mai sus trebuie să știm că hemoragiile sunt de 3 tipuri:

Hemoragiile mici, când pierdem ceva mai mult sânge decat la donare, adică mai mult de jumătate de litru de sânge.

"Hemoragiile mijlocii, atunci când se pierde mai mult de o treime din cantitatea totală de sânge, adica 2 litri în cazul lui Marinică, modelul nostru de 75 de kilograme de pe ecran care are, în mod normal 6 litri de sânge în corp.

Și pe ultimul loc în lista noastră se afla hemoragiile mari, cele în care se pierde mai mult de jumătate din sângele din corp. Ei bine, dacă până acum nu am comentat nimic de riscul letal, acest tip de hemoragii sunt incompatibile cu viața, iar o persoană cu o asemenea hipovolemie nu prea are șanse de supraviețuire cu excepția situației în care se află pe masa de operație, gata de o transfuzie, și nici atunci nimic nu e garantat", arată medicul Bogdan Ivănescu.

Astfel, specialistul dă răspuns la întrebarea: de la cât sânge pierdut ne este amenințată viața?

"Până la jumătate de litru nu simțim nimic. Peste această cantitate, putem simți amețeli pentru că ne aflăm în zona hemoragiilor mici.

Până la o treime de sânge pierdut sau 2 litri în medie, deja trebuie să ne îngrijorăm deoarece, dacă nu suntem perfect sănătoși, viața ne este amenințată iar în hemoragiile mari în care pierdem 3 litri de sânge sau mai mult, probabil suntem deja morți", arată medicul.

Leziuni la nivelul arterei femurale

Medicii legiști au efectuat autopsia și au precizat de ce a murit Ana, femeia care a fost atacată sâmbătă de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6. Potrivit informațiilor, aceasta a murit după ce artera femurală i-a fost secționată.  â

„Leziunile majore produse de mușcăturile câinilor au fost incompatibile cu viața. Hemoragia externă a fost masivă și a condus la deces. Mușcăturile au produs leziuni și la nivelul unor vase de sânge mari, inclusiv artera femurală”, au precizat surse judiciare pentru Gândul.

Sângerarea arterială este foarte intensă

Sângerarea arterială este, de obicei, foarte intensă și duce rapid la pierderi masive de sânge și șocuri. Dacă apare o ruptură completă a arterei, atunci în doar un minut se poate pierde aproape întregul volum de sânge circulant. Prin urmare, o astfel de sângerare necesită asistență imediată.

În cazul în care o persoană pierde sânge foarte repede (de exemplu, în urma unui anevrism aortic rupt), aceasta va fi conștientă doar pentru 20 de secunde până la câteva minute. Dacă pierderea de sânge este mai lentă, iar persoana nu primește tratament medical, aceasta poate fi conștientă timp de câteva ore. Cu toate acestea, vor deveni din ce în ce mai confuze și mai obosite pe măsură ce pierd mai mult sânge. În cele din urmă, persoana va intra în comă, deoarece nu mai are suficient sânge în corp pentru a aduce oxigen la creier. În cele din urmă, inima lor se va opri și vor muri.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite