Cât de periculos este un pupic de la căţel pentru sănătatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai grijă de câinele tău, sărutul lui e chiar mai puţin periculos pentru tine decât sărutul unui alt om FOTO Shutterstock
Dacă ai grijă de câinele tău, sărutul lui e chiar mai puţin periculos pentru tine decât sărutul unui alt om FOTO Shutterstock

Să compari gura câinilor cu cea a oamenilor este ca şi cum ai compara merele cu perele, adică nişte mere foarte murdare cu nişte pere foarte murdare. Ambele specii au guri care găzduiesc cam acelaşi număr de bacterii. Însă un sărut câinesc pare a fi mai puţin periculos decât, să zicem, un sărut cu un alt om.

Şi gura omului, dar şi cea a câinilor sunt locuri „murdare“ care colcăie de microbi. Însă nu prea se pot compara deoarece multe bacterii sunt specifice unei specii. 

Mulţi dintre germenii gurii animalului tău de companie nu vor reprezenta o problemă în cazul unui sărut câinesc, adică atunci când toată faţa îţi este linsă într-o singură mişcare fluidă. Mai degrabă, s-ar putea să ai probleme atunci când te săruţi cu un om, deoarece bacteriile din gura altcuiva se vor simţi ca acasă în gura ta, notează „Mental Floss“.

Însă, bineînţeles, nu toate bacteriile sunt specifice unei singure specii. Câinii şi oameni pot şi chiar îşi transmit microbi unii altora prin intermediul gurii. Aşa că, în cazul în care căţelului tău îi place la nebunie să te lingă, există câteva precauţii pe care poţi să le iei.

Primul lucru este să încerci să opreşti câinele să dobândească bacterii nespecifice, adică să-l ţii departe de coşul de gunoi, de mâncarea stricată, de animalele sălbatice. În al doilea rând, ai grijă de sănătatea animalului tău de companie, fă-i vaccinurile necesare anual, deparazitează-l şi intern (de viermi intestinali) şi extern (de purici, căpuşe) şi chiar spală-i pe dinţi regulat (dar nu chiar zilnic).

Şi dacă tot vorbim de problemele de sănătate pe care ţi le poate cauza căţelul, poate că ar fi cazul să vorbim şi despre două alte veşnice întrebări care parcă nu primesc răspuns niciodată. „De ce se vindecă rănile câinilor mai repede dacă se ling?“ şi „De ce câinii nu prea fac carii?“. Amândouă întrebările au răspunsuri destul de simple.

În cazul rănilor căţeilor, este vorba de o simplă spălare. Câinii elimină celulele moarte din rană şi praful adunat acolo prin lins. Astfel se reduce riscul de infecţie. Apoi intră în funcţiune sistemul lor imunitar.

În ceea ce priveşte numărul mic, aproape inexistent, de carii canine trebuie să luăm în considerare o bacterie care se numeşte „Streptococcus mutans“. Acest tip de bacterie se hrăneşte cu zahăr, un lucru mult mai comun într-o dietă umană decât într-una canină. Astfel, bacteria preferă să-şi găsească sălaşul în gura omului şi nu în cea a lui Azorel.


Citeşte şi:

Căţelul sau pisica scapă copiii de alergii

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că un copil care creşte cu animale, cum ar fi cu un căţel sau o pisicuţă, este mai puţin predispus să sufere de astm sau de alergii. Acum au reuşit să demonstreze şi de ce se întâmplă acest lucru. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite