8 beneficii pentru sănătate ale sărutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărutul impulsionează producţia hormonilor fericirii din creier FOTO Shutterstock
Sărutul impulsionează producţia hormonilor fericirii din creier FOTO Shutterstock

Un sărut poate însemna atât de multe lucruri: o expresie a dragostei, a dorinţei, o dezamăgire sau chiar te poate plictisi. Însă, lăsând la o parte elementul pasiunii din sărut, el poate reprezenta un mic exerciţiu sănătos de gimnastică, poate amplifica producerea hormonilor fericirii şi îţi poate schimba dispoziţia întunecată.

„Sărutul este un lucru intim şi este un mod minunat de a exprima dragostea sau afecţiunea faţă de cineva. Un sărut pe zi ţine, într-adevăr, medicul departe“, spune Andrea Demirjian, autorul volumului intitulat „Sărutul: tot ce e nevoie să ştii despre una din cele mai dulci plăceri ale vieţii“ (Kissing: Everything you wanted to know about one of life's sweetest pleasures).

Beneficiile pentru sănătate date de sărut sunt destul de importante, iar specialiştii de la CNN, împreună cu experta în sărut Andrea Demirjian au făcut o listă cu aceste avantaje.

1. Sărutul ajută la scăderea tensiunii sanguine

Să te săruţi cu cel iubit nu este bine doar pentru suflet, ci şi pentru inimă. „Când te săruţi pasional, inima ta începe să bată mai sănătos, ajutând la scăderea tensiunii. Vasele de sânge se dilată şi sângele circulă mai bine pentru a oxigena cum trebuie toate organele“, conform specialistului.

2. Sărutul ajută la ameliorarea durerilor de cap şi menstruale

„Sărutul este minunat atunci când te doare capul sau ai dureri menstruale“, spune Demirjian. Poate că în acea perioadă a lunii vrei doar să te ghemuieşti în pat şi respingi orice fel de avans al partenerului, însă dilatarea vaselor de sânge adusă de un sărut pasional ajută la uşurarea durerii, fie ea de cap sau crampele menstruale. De fapt, Demirjian recomandă chiar înlocuirea frazei celebre „Nu în seara asta pentru că mă doare capul“ cu „Da, iubire, în seara asta pentru că mă doare capul. Vino şi sărută-mă!“.

3. Sărutul ajută în lupta împotriva cariilor

Sărutul este, de fapt, un schimb de salivă. „Atunci când te săruţi, începi să secreţi mai multă salivă. Acesta este mecanismul care ajută la înlăturarea tartrului de pe dinţi, cel responsabil şi de carii“, spune Demirjian.

4. Sărutul amplifică producţia de hormoni ai fericirii

„Dacă te simţi stresat sau pur şi simplu copleşit de viaţa de zi cu zi, un mic sărut poate fi exact ce-ţi trebuie pentru a te simţi mai bine. Te va relaxa şi te va revitaliza. Substanţele fericirii din creier, cum ar fi serotonina, dopamina sau oxitocina, încep să fie produse din ce în ce mai mult“, conform lui Demirjian.

5. Sărutul ajută la slăbit

Într-adevăr, nu se compară cu jumătate de oră pe bicicletă, însă o şedinţă de sărut intens poate arde între 8 şi 16 calorii. „Sărutul şi actul sexual pot reprezenta un exerciţiu serios, mai ales dacă pui pasiune în ceea ce faci. Pentru a arde aceste calorii, sărutul trebuie să fie intens“, continuă Demirjian.

6. Sărutul e bun pentru încrederea în sine

Un studiu efectuat în Germania a descoperit că bărbaţii care primesc un sărut de la soţii atunci când pleacă la serviciu câştigă mai mulţi bani. „Dacă pleacă de acasă fericit, bărbatul va fi mult mai productiv la serviciu pentru că nu va fi distras de la treabă de probleme emoţionale. Sărutul are foarte mare legătură cu starea ta de spirit: te face să te simţi iubit şi chiar conectat la realitate“, spune şi Demirjian.

7. Sărutul poate funcţiona şi ca un „lifting“ facial

Conform specialistului, un sărut profund poate „lucra“ gâtul şi linia maxilarului, zone cu probleme mai ales pentru cei preocupaţi de îmbătrânirea tenului. „Gura are destui muşchi faciali. Atunci când aceştia sunt implicaţi în sărut, poţi tonifica tenul“, spune Demirjian.

8. Sărutul este un barometru pentru compatibilitatea sexuală

Un sărut poate fi un mod excelent de a verifica un potenţial partener, mai ales în ceea ce priveşte compatibilitatea sexuală. Şi asta înainte de a te implica emoţional, susţine expertul. Însă, dacă primul sărut cu un partener nu este ceva excepţional, ea recomandă să-i acorzi şi a doua şansă. „Câteodată, în timpul primului sărut, oamenii se simt ciudat, nervoşi şi chiar jenaţi. Aşa că această experienţă poate că nu e cea mai seducătoare. Însă, dacă şi cel de-al doilea sărut este plictisitor sau chiar dezamăgitor, este un semn că nu vă potriviţi“, conchide specialista în sărut.


Citeşte şi:

Dragostea este cel mai bun drog şi ne face mai deştepţi

Se spune că dragostea dă dependenţă. Conform oamenilor de ştiinţă, această zicală este perfect valabilă. Dragostea poate elibera atâţia neurotransmiţători de fericire în fluxul sanguin încât efectele ei sunt chiar mai puternice decât ale unor droguri.

Harta emoţiilor umane: cum se văd dragostea şi invidia în organism

Un nou studiu ne prezintă cât de diferit se simt emoţiile în corp, fapt care ne-ar putea uşura modul în care ne controlăm emoţiile prin calmarea zonelor problemă.

La ce e bună dragostea. Modificări uimitoare în organismul îndrăgostiţilor

Ai fost vreodată îndrăgostit până peste cap? Te-ai simţit vreodată bolnav de dragoste? Ai spus vreodată că dragostea e oarbă? Oamenii de ştiinţă au demonstrat că toate aceste lucruri au o bază reală: dragostea orbeşte, îmbolnăveşte şi chiar afectează structura cerebrală.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite