Când vremea te îmbolnăveşte - meteodependenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alţii - nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizaţi.
Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alţii - nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizaţi.

Fie că sunt dureri de cap sau probleme articulare, mulţi dintre noi simţim schimbările de vreme în propriul organism. Poate fi vremea de vină că noi nu ne simţim bine?

Corpul nostru reacţionează la vreme - în privinţa aceasta nu există nicio îndoială. Fie că plouă sau e soare, căldură sau ger, organismul se adaptează constant fluctuaţiilor de temperatură şi schimbărilor de presiune atmosferică.

Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alţii - nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizaţi. La alţii apar chiar simptome de boală sau se agravează cele ale unei afecţiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.

O ipoteză este că meteodependenţa ar putea fi o consecinţă a vieţii moderne, care presupune că petrecem puţin timp afară şi mult în birouri şi case cu aer condiţionat sau în maşini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obişnuit cu aceste condiţii şi nu se mai poate adapta corespunzător din punct de vedere fiziologic şi suficient de rapid la fluctuaţiile vremii. Soluţia propusă de experţi în biomedicină este să petrecem cât mai mult timp în aer liber, chiar şi în condiţii meteorologice nefavorabile. 

Articulaţiile, adevărat barometru 

Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulaţii şi climă (umiditate, frig, presiune atmosferică). Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflaţi la nivelul terminaţiilor nervoase ale articulaţiilor.

Cei mai afectaţi sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie şi gimnastică medicală adaptată. 

Află pe clicksanatate.ro şi alte lucruri despre meteodependenţă

Topul plantelor care curăţă organismul de toxine

Cele mai bune fructe pentru ficat şi rinichi

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite