Alexandru Rafila: „Să-ţi protejezi copilul prin vaccinare este un grad de responsabilitate faţă de propriul copil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că părinții au datoria de a-și proteja copiii prin intermediul vaccinărilor, care reprezintă cele mai eficiente programe de prevenție. Acest mesaj vine în urma înregistrării a 200 de cazuri de rujeolă în județul Arad, în decursul ultimei săptămâni. La nivel național, au fost raportate aproape 800 de cazuri noi, în prima săptămână din aprilie.

Alexandru Rafila subliniază importanța vaccinării - Foto Arhivă
Alexandru Rafila subliniază importanța vaccinării - Foto Arhivă

La o conferință medicală desfășurată vineri, Alexandru Rafila a evidențiat că programele de vaccinare au un impact semnificativ în reducerea cazurilor de boală și decese, în special în rândul copiilor. 

Acum avem epidemie de rujeolă. Tocmai citeam că în judeţul Arad au fost, în ultima săptămână, 200 de cazuri de rujeolă, mai multe decât toate cazurile de rujeolă pe care le-au avut în ultimii ani cumulativ. De ce? Pentru că sunt foarte mulţi copii nevaccinaţi (...). Sper ca oamenii să înţeleagă că să-ţi protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinurile obişnuite - dacă vreţi - tradiţionale (...) este un grad de responsabilitate faţă de propriul copil. Cred că lucrul acesta trebuie să fie foarte clar. Siguranţa medicamentelor, siguranţa vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci şi a agenţiilor de reglementare, deci nu se pune problema că vaccinurile care sunt puse la dispoziţia populaţiei sunt nesigure", a spus ministrul Rafila, potrivit Agerpres. 

Numai în ultima săptămâna au fost înregistrate 790 de cazuri de rujeolă în țara noastră, potrivit INSP. De la începutul perioadei de raportare s-au înregistrat 12 decese din cauza rujeolei. 

Ministrul Sănătății a atras atenția că un stil de viață sănătos înseamnă și o viaţă activă din punct de vedere profesional şi social.  

Asta nu înseamnă că trebuie să discutăm despre - ştiu eu - prelungirea vârstei la care oamenii ies la pensie, dar implicarea în viaţa activă este cea care menţine viaţa sănătoasă. (...) Noi avem nevoie de oameni care să poată să deservească, prin cunoştinţele pe care le au, prin abilităţile pe care le au, diversele sectoare de activitate", a adăugat ministrul Rafila. 

Și consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun a remarcat că adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea „factorilor comportamentali de risc” pot contribui pe termen lung la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.  

Diana-Loreta Păun a evidențiat subfinanțarea, deficitul de infrastructură și de personal în spitalele din România, dar a remarcat și progresele tehnologice înregistrate în sistemul de sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite