Câte milioane de doze de vaccin anti COVID-19 au fost distruse. Ministrul Rafila speră la „o soluție negociată” în procesul cu Pfizer

0
Publicat:

Aproximativ 7 milioane de doze de vaccin împotriva COVID - 19 au fost sau vor fi distruse în perioada următoare, afirmă Alexandru Rafila. În depozite mai sunt încă 3 milioane de doze. Ministrul Sănătății speră să se ajungă la o „soluție negociată”, în procesul cu Pfizer. 

7 milioane de doze de vaccin anti Covid-19, distruse - Foto Shutterstock
7 milioane de doze de vaccin anti Covid-19, distruse - Foto Shutterstock

Ministrul Sănătății a transmis că aproximativ 7 milioane de doze de vaccin anti COVID-19 au fost sau urmează să fie distruse în scurt timp, în timp ce 3 milioane de doze rămân în depozite. 

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila speră că va fi găsită o soluție în legătură cu procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a decis să nu le mai achiziționeze.  

În cadrul interviului acordat luni seara la Euronews, Alexandru Rafila a fost întrebat despre vaccinurile anti-COVID-19 achiziționate de România în timpul pandemiei. Ministrul Sănătății a detaliat că inițial au fost achiziționate 94 de milioane de doze, însă ulterior cantitatea a fost redusă la 80 de milioane. 

S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac obiectul litigiului cu compania Pfizer”, a spus Rafila. 

El a menționat că în proces a avut loc doar o primă înfățișare, care a stabilit un nou termen. 

Eu sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a adăugat ministrul Sănătății.  

Amintim că statul român a fost dat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 de companiile Pfizer și BioNTech. Compania Pfizer a notificat la sfârșitul anului trecut statul român cu privire la deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID. Nu doar România este într-o astfel de situație, ci și alte state din Europa, cum sunt Polonia și Ungaria.   

De acest litigiu se ocupă Ministerul Finanțelor, iar la prima înfățișare, de pe 20 februarie, a fost stabilit un calendar procedural, „care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor”. S-a stabilit un interval de aproximativ patru luni până la prima depunere de documente, adică pe 20 iunie 2024, însă nu a fost decis un termen clar pentru audieri, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite