Peste 900 de cazuri noi de rujeolă și un deces, săptămâna trecută. „Virusul rămâne activ şi contagios”
0În ultima săptămâna au fost înregistrate 912 cazuri noi și un deces, un bărbat în vârstă de 38 de ani din Argeș, care a fost vaccinat împotriva rujeolei cu o doză, prezentând comorbidități, anunță Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Numărul cazurilor de rujeolă din țara noastră a ajuns la 10.607, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2024, potrivit datelor INSP, citate de Agerpres.
Numai săptămâna trecută au fost raportate 912 cazuri și un nou deces. Este vorba de un bărbat din Argeş în vârstă de 38 de ani, vaccinat antirujeolic cu o doză, care avea comorbidităţi: infecţie HIV stadiu C3/SIDA în eşec imunologic şi virusologic. Este cel de-al 12 deces cauzat de rujeolă, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, conform INSP.
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov - 1.718 şi Mureş - 1.097, precum şi în Bucureşti - 1.196.
Între 6 decembrie 2023 - 31 martie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 113.297 doze de vaccin ROR, dintre care 18.309 pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.
Una din cele mai contagioase boli din lume
INSP atrage atenția că rujeola este una din cele mai contagioase boli, la nivel global. Cunoscută și sub numele de pojar, afecțiunea se răspândește prin respirație, tuse și strănut, iar virusul rămâne activ şi contagios în aer sau pe suprafeţe infectate timp de până la 2 ore.
"În luna aprilie a acestui an, sub sloganul "Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!" ne îndreptăm atenţia către una dintre cele mai sigure metode prin care ne putem proteja împotriva bolilor grave - imunizarea prin vaccinare. (...) Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activă, a oprit răspândirea infecţiilor, a salvat vieţi, a eliminat şi chiar a eradicat în anumite regiuni ale lumii unele boli grave. Cu toate acestea, în prezent, întreaga lume se confruntă cu o creştere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Virusul rămâne activ şi contagios în aer sau pe suprafeţe infectate timp de până la 2 ore", afirmă INSP.
Luna aprilie reprezintă luna naţională a informării despre vaccinare.
Toate persoanele neimunizate se pot infecta, iar cel mai evident simptom este erupția cutanată proeminentă. Formele grave pot implica complicații precum orbirea, encefalita, diareea severă și deshidratarea asociată, infecțiile urechii și pneumonie, conform sursei citate.
Mai mult decât atât, experții avertizează că micuții nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate au cel mai mare risc de complicaţii severe ale rujeolei. Grav este că rujeola compromite sistemul imunitar și îl poate determina să nu mai reacționeze corespunzător la alte infecții comune, expunând în special copiii la un nivel crescut de vulnerabilitate.
"Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potenţial periculoasă. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate ţările să fie pregătite să depisteze rapid şi să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea pune în pericol progresul către eliminarea acesteia", afirmă aceeaşi sursă.
OMS Europa a semnalat că există o creştere alarmantă a cazurilor de rujeolă. 58.114 cazuri de rujeolă au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, în anul 2023, cu o creştere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022 în care au fost raportate 942 de cazuri. Iar, 98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 ţări, printre care se află şi România, potrivit Agerpres.
"Creşterea cazurilor s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendinţă este de aşteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea", mai afirmă INSP.