Alăptarea, metoda ideală de hrănire a bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hrănirea cu lapte matern pune bazele sistemului imunitar al bebeluşilor şi, pe termen lung, reduce riscurile de apariţie a bolilor cronice.

Medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să se informeze încă din perioada sarcinii despre beneficiile pe care le are alăptarea atât pentru copil, cât şi pentru ele. Această recomandare este făcută în contextul în care, la nivel mondial, mai puţin de jumătate din nou-născuţi, mai exact 40%, sunt hrăniţi natural.

În România, rata alăptării este şi mai mică. Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu" din Bucureşti, care a evaluat starea nutriţională a nou-născuţilor şi sugarilor, rata alăptării exclusive la nivel naţional a fost de 12,6%. 

Mai multe Avantaje comparativ cu formula

Aproximativ 80% din celulele conţinute de laptele matern sunt macrofage, adică de tipul celor care distrug bacteriile, ciupercile şi virusurile. Nicio formulă de lapte praf nu poate oferi acest avantaj. De aceea, formulele de lapte trebuie să rămână o soluţie de compromis, şi nu prima alegere.

„În plus, laptele uman este întotdeauna la dispoziţie, are temperatura potrivită, nu necesită timp pentru preparare, nu costă bani, este mereu proaspăt şi nu conţine microbi care ar putea da tulburări gastrointestinale", spune medicul specialist pediatrie Codrina Raluca Onofrei din cadrul Centrului Medical Sanador din Bucureşti.

Este demonstrat faptul că alăptarea îi fereşte pe bebeluşi de apariţia gastroenteritei (boală care constă în inflamaţia simultană a mucoasei stomacului şi a intestinelor şi care se manifestă prin diaree şi prin crampe abdominale) , deoarece laptele matern le furnizează factori de creştere care stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor (microorganisme care împiedică înmulţirea bacteriilor nocive şi care, astfel, reglează digestia).

Laptele matern: aliment şi medicament

O altă calitate care face laptele matern alimentul ideal pentru nevoile bebeluşului este compatibilitatea perfectă cu posibilităţile digestive ale acestuia (este uşor digerabil), spre deosebire de formulele de lapte. Acest lucru se explică prin echilibrul cazeină-zer, două proteine care au şi rol antiinfecţios. Astfel, în laptele matern, proporţia este de 40% cazeină la 60% zer, iar în formulele de lapte, conţinutul de cazeină este mai mare, ceea ce le face mai greu de digerat.

„Laptele matern are în conţinut atât componente nutritive (grăsimi, glucide, proteine, apă, minerale, vitamine), cât şi componente non-nutritive, care contribuie la creşterea şi la sănătatea copilului: factori antimicrobieni, factori de creştere, hormoni şi enzime", explică  medicul specialist nutriţionist-diabetolog Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca.

Datorită acestor factori, bebeluşii alăptaţi sunt protejaţi de a avea infecţii respiratorii, boli digestive (enterocolite), afecţiuni ale pielii (eczeme), meningite bacteriene sau otite.

Combate obezitatea

Laptele matern oferă protecţie faţă de numeroase boli cronice, după cum arată studiile Academiei Americane de Pediatrie. Printre acestea: diabetul zaharat tip 1, obezitatea, astmul, osteoporoza.

În plus, laptele matern stimulează dezvoltarea creierului şi îmbunătăţeşte funcţiile cognitive. Studiile arată că bebeluşii hrăniţi la sân au un coeficient de inteligenţă mai mare cu 10 puncte comparativ cu cei hrăniţi artificial. 

"Lactoferina din laptele matern împiedică instalarea anemiei cauzate de lipsa de fier."

Codrina Raluca Onofrei medic specialist pediatru

În ce condiţii este contraindicată?

Medicii spun că alăptarea nu este indicată în cazul în care mama suferă de boli infecţioase, cum ar fi hepatita B, HIV/SIDA, tuberculoza sau în cazul în care urmează un tratament cu radiaţii sau chimioterapie.

De asemenea, în cazul copiilor cu galactosemie (o boală genetică rară, manifestată prin incapacitatea organismului de a digera o substanţă din lapte - galactoza), alăptarea este contraindicată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite