Adevărul Live de la 13.00: Ce este insuficienţa mitrală şi câţi români sunt afectaţi de această boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară la SANADOR
Prof. Dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară la SANADOR

Insuficienţa mitrală este o afecţiune cu incidenţă crescută, care afectează milioane de oameni din toată lumea. Chirurgia cardiovasculară modernă pune accentul pe proceduri minim invazive, crescând şansele de succes ale intervenţiei.

Insuficienţa mitrală este o afecţiune în care valva mitrală, situată între atriul stâng şi ventriculul stâng, nu se mai închide suficient de bine, permiţând refluxul sângelui din ventricul înapoi în atriu. Dacă refluxul este semnificativ, pot apărea semne de insuficienţă cardiacă: dispnee iniţial de efort, apoi şi de repaus, oboseală, palpitaţii, edeme ale extremităţilor.

Tratamentul insuficienţei mitrale depinde de severitatea afectării. Tratamentul chirurgical este adesea indicat, dar numai în urma unei evaluări atente şi complete, realizate de medicul cardiolog. Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru repararea valvei mitrale sau, în unele cazuri, pentru înlocuirea acesteia, tinde să înlocuiască intervenţiile clasice, cu sternotomie, dată fiind recuperarea mult mai rapidă şi suportarea mult mai bună a intervenţiei de către pacient.

Dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în România în fiecare an, 62% au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în prezent 7 milioane de români suferă de astfel de afecţiuni, conform statisticilor Fundaţiei Române a Inimii. La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproape 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030.

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară la SANADOR, explică de la ora 13.00, la Adevărul Live, cum se manifestă această boală şi care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite