Pericol de inundații pe mai multe râuri din sud - vestul ţării. Vreme de iarnă în toată România

0
Publicat:

Hidrologii menţin până miercuri la prânz Codul portocaliu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Caraş, Nera şi Cerna, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)

Răul Cerna FOTO Daniel Guță
Răul Cerna FOTO Daniel Guță

"Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiştii INHGA menţin Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: Caraş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera şi Cerna - afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de acumularea Herculane (judeţul Caraş Severin). Acesta este valabil începând de astăzi, 4 aprilie, ora 15:00, până mâine, la prânz", se precizează în comunicat.

De asemenea, începând de marţi, ora 12:00, până miercuri la miezul nopţii, este în vigoare un Cod Galben pentru anumite râuri din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre - afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt şi Argeş.

În acest context, INHGA avertizează că există probabilitatea depăşirii cotelor de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi a viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare meteo valabilă până sâmbătă, care vizează o vreme deosebit de rece, cu temperaturi care vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale.

În jumătatea de nord a ţării vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului şi al Olteniei, precum şi la munte.

Totodată, valabilitatea Codului portocaliu de ninsori abundente în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în special la altitudini de peste 1400 m, a fost prelungită până miercuri, avertizarea fiind extinsă şi la regiunea Moldovei.

De asemenea, o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori vizează cea mai mare parte a ţării tot până miercuri după-amiaza.  

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite