Cod portocaliu de viituri în cinci județe: zonele în care e pericol mare de inundații

0
Publicat:

Hidrologii au emis marți, 30 mai, o avertizare cod portocaliu de viituri, ce vizează râuri din judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş și Caraş Severin. Alerta hidrologică este valabilă până miercuri, 31 mai. Râuri din alte județe se află sub alertă de cod galben.

Pericol de inundații în mai multe județe FOTO Adevărul
Pericol de inundații în mai multe județe FOTO Adevărul

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), bazinele hidrografice Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Jiu și Olt se vor afla sub cod galben și portocaliu de viituri până miercuri, informează

Specialiștii avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din aceste bazine hidrografice, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Astfel, de marți ora 13.00 până miercuri ora 24.00 este cod galben pe râuri din județele Caraș-Severin şi Timiş, iar începând de marți ora 13.00 până miercuri la ora 9.00 pe râuri din judeţele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeş și Olt.

Sub avertizare cod portocaliu de inundaţii se vor afla, de marți ora 13.00 până miercuri la ora 16.00 râuri din Caraș-Severin şi Timiş, iar de marți ora 14.00 până la miezul nopții, râuri din Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş și Caraş Severin.

Alertă meteo: furtuni și ploi de cod portocaliu în vestul României

Fenomene meteo extreme anunță și meteorologii în următoarele ore. Pentru patru județe din vestul țării a fost emis cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi abundente, în timp ce în alte 10 este cod galben de vreme rea.

Codul portocaliu de ploi torenţiale şi grindină intră în vigoare marți, 30 mai, ora 12.00, și este valabil până seara la ora 23.00. În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad,  cantităţile de apă vor fi de 40-70 litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp. Totodată, va fi cod galben de ploi şi furtuni, în alte zece judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei şi Oltenia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă marţi, între orele 11.00 şi 23.00.

Meteo



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite