Alertă meteo: furtuni și ploi de cod portocaliu în vestul României. Harta județelor unde lovesc fenomene extreme

0
Publicat:

Fenomene meteo extremă anunță meteorologii în următoarele ore. Pentru patru județe din vestul țării a fost emis cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi abundente, în timp ce în alte 10 este cod galben de vreme rea.

Ploi torențiale și furtuni în următoarele ore FOTO Shutterstock
Ploi torențiale și furtuni în următoarele ore FOTO Shutterstock

Codul portocaliu de ploi torenţiale şi grindină intră în vigoare marți, 30 mai, ora 12.00, și este valabil până seara la ora 23.00. În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad,  cantităţile de apă vor fi de 40-70 litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp. Totodată, va fi cod galben de ploi şi furtuni, în alte zece judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei şi Oltenia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă marţi, între orele 11.00 şi 23.00.

Cod portocaliu în 4 județe și galben în alte 10 FOTO meteoromania.ro
Cod portocaliu în 4 județe și galben în alte 10 FOTO meteoromania.ro

În intervalul menţionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei şi în Oltenia. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 30-40 l/mp”, a anunţat ANM.

Codul galben vizează judeţele Alba, Bihor, Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Sălaj, Vâlcea.

Astfel de fenomene vor fi, marţi, pe arii mai restrânse, şi în celelalte regiuni. În jumătatea de vest a teritoriului instabilitatea atmosferică se va menţine pronunţată şi în a doua parte a zilei de miercuri.

Cât de mult va ploua

Totodată, a fost emis cod portocaliu de averse torenţiale şi grindină, marţi, între orele 12.00 şi 20.00, pentru judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad.

În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad vor fi averse torenţiale şi grindină. Local cantităţile de apă vor fi de 40-70 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, au arătat meteorologii.

În zona municipiului Bucureşti, în cursul zilei de marţi vremea va fi frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi seara. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 grade Celsius.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite