Fântânile din vestul țării, compromise de viitură. Locanicii sunt ajutați de autorități și voluntari FOTO

0
Publicat:

Viiturile care au avut loc luni, 29 mai 2023, în vestul țării, afectând puternic zone ale județului Arad au lăsat localnicii și fără apă. Fântânile nu mai pot fi folosite, deoarece apa este contaminată.

Cei din cadrul Batalionului au dus luni apă și fructe FOTO Primăria Tauț
Cei din cadrul Batalionului au dus luni apă și fructe FOTO Primăria Tauț

În sprijinul lor, încă de luni seara, 29 mai 2023, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, lt.col. Cristian Țecu, s-a mobilizat exemplar ajutând persoanele din satul Minișel. Alături de el au fost cei de la Cetatea Voluntarilor și reprezentanții Primăriei Tauț. Luni seara, 29 mai 2023, au fost duse oamenilor apă și fructe, iar marți, 30 mai 2023, Cetatea Voluntarilor va merge în sprijinul Batalionului donând paturi și găleți.

Primarul comunei Tauț a anunțat localnicii să nu consume apa din fântâni.

„În urma viiturii produse în satul Minișel, rugăm locuitorii acestei localități să nu folosească apa din fântâni, deoarece s-ar putea să fie contaminată. Mulțumim pentru sprijinul acordat domnului Cristian Țecu, comandant locotenent colonel al Batalionului 191 Infanterie <Colonel Radu Golescu>, pentru distribuirea de apă și alimente neperisabile”, a anunțat, luni seara, primarul comunei Tauț, Florin Lela.

Cod portocaliu hidrologic

Specificăm că luni, reprezentanții ISU Arad anunțau cod portocaliu hidrologic, valabil, în data de 29 mai 2023, în interval orar 17.10 – 24.00.

Era vorba despre scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

Afectate fiind râurile din bazinele hidrografice: Chisindia, Cigher – bazin amonte Ac. Tăuț (afluenți ai râului Crișul Alb).

De asemenea a fost transmis mesaj de averizare, prin sistemul Ro-Alert.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situatții de urgenț‌ă‌ pot fi obtținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Tot luni, 29 mai 2023, în urma fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari ai Secției Bârzava și ai Gărzii de intervenție Birchiș au intervit cu o motopompă pentru evacuarea apei din aproximativ 15 fântâni, în localitatea Bata.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite