Când se strică vremea. Anunțul meteorologilor despre ce avem de îndurat în octombrie, unde vine toamna

0
Publicat:

Vreme în general frumoasă și caldă anunță meteorologii, chiar dacă săptămâna debutează cu temperaturi ușor mai scăzute decât în zilele anterioare. Specialiștii prognozează valori termice mai ridicate decât normalul perioadei, însă vor apărea și episoade cu vreme rea.

Revin temperaturile ridicate FOTO Shutterstock
Revin temperaturile ridicate FOTO Shutterstock

Vremea se menține însorită pe parcursul a mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci. 

Octombrie va debuta, de asemenea, cu o vreme caldă. Temperaturile se vor situa frecvent între 20-27 grade Celsius până la finalul primei decade din cea de-a doua lună de toamnă, chiar dacă săptămâna va debuta cu valori ușor în scădere. Totuși, acestea vor caracteriza o vreme în general frumoasă și caldă. Estimările indică faptul că în continuare,  vremea va rămâne caldă, mai ales din 16 până în 30 octombrie. Septembrie a adus noi recorduri, abaterea termică pozitivă de 3,5 grade a făcut să fie a doua cea mai caldă lună septembrie din istoria măsurătorilor, după septembrie 1994 când abaterea termică pozitivă a fost de 4,2 grade. Ieri au fost 31 de grade la București Filaret și la Calafat,” a spus, la DIGI 24, Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Temperaturi normale pentru data din calendar

Luni, 2 octombrie, vremea se va răcori în jumătatea de sud a teritoriului, iar în toate regiunile valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii octombrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 25 grade, iar cele minime, în general, între 3 şi 13 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei în regiunile sudice şi la munte, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu intensificări, ziua, în Moldova, Bãrãgan, Dobrogea şi pe crestele montane, unde la rafală, pe alocuri, se vor atinge viteze, în general, de 40…50 km/h. Izolat, dimineaţa şi în a doua parte a nopţii, se va semnala ceaţă în special în centrul ţării.

În București, conform ANM, vremea se va rãcori, iar valorile termice se vor apropia de cele specifice la începutul lunii octombrie. Temperatura maximă va fi de 23…25 grade, iar cea minimã de 10…11 grade, mai scăzută în zona preorăşenească spre 7 grade. Cerul va fi temporar noros în prima parte a zilei, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse, apoi va deveni mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat.

Revine vremea caldă

Marți, 3 ocotmbrie, vremea va fi frumoasă şi se va încălzi, devenind uşor mai caldă decât în mod normal la această dată. Cerul va fi variabil pe parcursul zilei şi mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 şi 26 grade, iar cele minime între 6 şi 16 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, spre 2 grade. Izolat, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă, îndeosebi în centrul teritoriului.

În Capitală, temperatura maximă va fi de 23…25 grade, iar cea minimă de 11…12 grade, mai scăzută în zona preorăşenească, spre 8 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite