Grindină de coșmar într-o comună din Bistrița. Stratul gros de gheață nu se topise nici după 10 ore FOTO
0Ploaia cu gheață a durat aproximativ 15 minute, bucățile de grindină fiind cam de mărimea unui ou de porumbel. S-a așternut un strat gros de 4-5 centimetri de gheață, care nu se topise complet nici măcar a doua zi, după 9-10 ore.

Au fost momente de coșmar, luni, 25 septembrie 2023, pentru localnicii din Nușeni, județul Bistrița Năsăud. Oamenii au fost avertizați luni seară, în jurul orei 21,00, prin Ro-Alert, că în zonă urmează să se producă o serie de fenomene meteo periculoase, însă nimeni nu se aștepta la ceea ce avea să urmeze.
După o „rundă” de tunete și de trăsnete năprasnice, care i-au băgat pe toți în sperieți, a urmat o repriză de ploaie torențială care pentru mai bine de 15 minute s-a transformat în ploaie cu gheață. Boabele de grindină au depășit pe alocuri dimensiunea unui ou de porumbel, iar distrugerile au fost semnificative: acoperișuri sparte, mașini zgâriate, pomi fructiferi ciuruiți.
Stratul de gheață format a avut circa 4-5 centimetri grosime, iar zona a căpătat pentru o vreme aspect hibernal. Stratul de grindină nu a reușit să se topească complet de-abia dimineață, adică după 9-10 ore. De altfel, vremea s-a răcit brusc în timpul furtunii, minimele coborând în zonă la numai 3-4 grade Celsius..
Localnicii au mărturisit că au fost îngroziți de dezlănțuirea atipică a naturii, mai ales că în zonă se întâmplă extrem de rar să fie fulgere și grindină în luna septembrie. Mesajele panicate și fotografiile au curs pe rețelele de socializare.
„Nici nu a apucat bine să sune Ro-Alertul, că a și început dezastrul!”, a scris un localnic, iar numeroși alții i-au dat dreptate, povestind cum au trăit acele momente.
„Imediat a început să plouă cu gheață. Cred că vreo 15 – 20 de minute a dat gheața. A fost destul de mărișoară. A făcut dezastru. Și mai mult, nici acum dimineață nu era topită de tot gheața căzută. Așa ceva…!”, a mai scris un alt localnic.
În cursul zilelor următoare se va face o evaluare a pagubelor produse de fenomenul meteo neobișnuit pentru această perioadă a anului.







SURSA FOTO Facebook Sergiu Mihai