Când scăpăm de vijeliile violente. Cum se anunță vremea în prima zi de școală

0
0

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), sâmbătă, 3 septembrie, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în sud-vest, centru, parțial în sud, în est, precum și în zonele montane și submontane, unde sunt așteptate averse torenţiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vreme capricioasă la debutul toamnei FOTO Shutterstock
Vreme capricioasă la debutul toamnei FOTO Shutterstock

În vest şi în sud-vest, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această dată, în schimb în restul ţării vremea va fi mai rece decât în mod normal la începutul lunii septembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în special în jumătatea de est a țării şi munte, unde va mai ploua, cu precădere în prima parte a zilei; ploi torențiale se vor semnala local în Dobrogea şi estul Munteniei unde vor mai fi posibile descărcări electrice şi izolat cantităţi de apă mai însemnate şi pe areale restrânse în rest.

Maxime de 26 grade Celsius

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sud-estul teritoriului, cu viteze mai mari pe litoral şi în bazinul vestic al Mării Negre. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 17 și 26 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Banat. Conform ANM,  minimele termice vor fi cuprinse între 6 și 8 grade Celsius în depresiunile intramontane şi în jurul a 15 grade  Celsius pe litoral şi în Dealurile de Vest. Pe arii restrânse, mai ales în a doua parte a nopţii, se va forma ceaţă.

Frig neobișnuit în București

În București, sâmbătă, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit la începutul lunii septembrie. Cerul va fi mai mult noros pe timpul zilei când vor mai fi posibile ploi slabe, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa între 21 și 23 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 13 grade Celsius, posibil mai coborâtă în zona periurbană. Spre dimineaţă, vor fi condiţii de ceaţă.

De duminică se încălzește

Pentru ziua de duminică, 4 septembrie, meteorologii vin cu vești bune. Vremea se va încălzi în toată ţara, chiar semnificativ în jumătatea de est, astfel că valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii septembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi va ploua pe alocuri în regiunile sud-vestice şi izolat în rest, cu probabilitate mai mare la munte. ANM anunță că temperaturile maxime se vor încadra în general între 21 și 28 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 şi 18 grade Celsius, mai scăzute în zonele depresionare. Pe alocuri, dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă.

Și în Capitală se încălzește. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 14 grade Celsius, mai scăzută în zona periurbană unde vor fi condiţii de ceaţă.

Școala începe cu vreme răcoroasă

Începutul săptămânii viitoare, care coincide cu începerea noului an școlar aduce vreme răcoroasă în regiunile nord-estice, iar în restul ţării vor fi oscilaţii termice de la o zi la alta. În general, în primele zile ale săptămânii, temperaturile se vor situa în jurul celor normale perioadei în majoritatea regiunilor. Local şi temporar, cu probabilitate mai mare în nordul ţării, va ploua slab.

Meteo


Ultimele știri
Cele mai citite