Raport. Nevoia insaţiabilă de energie la nivel global creează premisele unui dezastru climatic
0Cererea globală de energie a crescut în 2021, ca urmare a iernilor mai reci şi a unei redresări economice abrupte după pandemie, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie ce avertizează asupra potenţialelor efecte devastatoare asupra încălzirii globale a unui consum energetic ridicat, relatează CNN.
Nevoile globale de electricitate au crescut cu 6% în 2021, fiind alimentate de ierni mai reci şi redresarea dramatică a economiei după pandemie - fapt ce a determinat o explozie a costurilor de încălzire şi, în acelaşi timp, niveluri-record ale emisiilor de carbon, se arată în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie, publicat vineri.
Cererea de energie a fost în special intensă în China, unde a avut un salt de 10%.
Potrivit directorului executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, raportul conţine un avertisment grav având în vedere rolul jucat de limitarea consumului energetic în combaterea schimbărilor climatice pe măsură ce lumea renunţă la combustibilii fosili în favoarea energiei regenerabile.
Însă, până acum, sursele regenerabile (versus cărbune sau gaz natural) nu au putut ţine pasul în contextul cererilor ridicate.
Electricitatea generată din surse regenerabile a crescut cu 6% la nivel global anul trecut, în timp ce cea pe bază de cărbune a sărit la 9% din cauza cererii mari şi a măririi vertiginoase a preţurilor la gaze naturale, ceea ce a făcut-o să pară o opţiune mai atractivă.
Drept consecinţă, emisiile de dioxid de carbon din generarea de energie au crescut cu 7%, atingând un maxim istoric după scăderea din ultimii doi ani.
„Asta arată nu doar cât de departe suntem în prezent de calea către emisiile nete zero până în 2050, dar evidenţiază şi schimbările masive necesare pentru ca sectorul electricităţii să-şi îndeplinească rolul critic în decarbonizarea pe scară mare a sistemului energetic”, a spus Birol. într-o declaraţie.
Există şi unele veşti bune: extinderea rapidă a capacităţii de energie regenerabilă ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi cea mai mare parte a creşterii cererii globale de energie electrică până în 2024.
Chiar şi aşa, nivelul emisiilor va rămâne ridicat.
AIE a constatat că emisiile produse de sectorul energetic vor „rămâne în jurul aceluiaşi nivel din 2021 până în 2024”, or ele ar trebui să aibă o scădere abruptă pentru ca lumea să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius şi să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.