Alertă meteo: cod galben de vânt puternic în 20 de județe. Harta celor mai afectate regiuni

0
Publicat:

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben de vânt puternic, fiind vizate 20 de judeţe. Alerta va intra în vigoare marţi dimineaţă şi este valabilă până miercuri, 15 februarie.

Vânt puternic în 20 de județe FOTO Shutterstock
Vânt puternic în 20 de județe FOTO Shutterstock

În cea mai mare parte a Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale de 55...60 km/h, iar pe arii restrânse 70-75 km/h”, a transmis ANM.

Conform meteorologilor, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură vor fi rafale de peste 90-100 km/h, determinând temporar transport de zăpadă.

Avertizarea este valabilă în judeţele Alba,  Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Ninsori la munte, burniță în restul teritoriului

Pentru marți, 14 februarie, meteorologii anunță valori termice care se vor situa în general în jurul normelor climatologice, uşor mai ridicate în sud, cu precădere în zona deluroasă. Cerul va fi variabil în Oltenia şi în jumătatea de vest a Munteniei, iar în celelalte regiuni nebulozitatea va fi în general persistentă şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte şi mai ales burniţă, ploaie şi lapoviţă în rest. Vor fi condiţii de polei. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Carpaţilor de Curbură (rafale de peste 80-90 km/h, ce vor determina transport de zăpadă), temporar în Moldova în general cu viteze de 55-65 km/h şi pe arii mai restrânse în Dobrogea, Transilvania şi sudul Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 0 şi 8 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între minus 6 şi 2 grade Celsius. Pe alocuri se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.

Ger în zonele depresionare

Conform meteorologilor, nu vom scăpa definitiv de frig. Vor mai fi temperaturi care vor caracteriza o vreme geroasă, în special în zonele depresionare.

De la o zi la alta, începând de marți, temperaturile vor fi în creștere, în prima parte la nivelul maximelor zilei, pentru că vorbim despre maxime de la 0 la 9- 10 grade Celsius în vestul și sud-vestul țării. Chiar și minimele vor consemna creșteri. Nu vor mai fi precum cele de zilele trecute, cu valori de până la minus 25 grade Celsius, și vom vorbi de temperaturi mai ridicate, de minus 10- minus 6 grade Celsius. Chiar și în Capitală vorbim de minime mai generoase. La începutul săptămânii vorbim de minus 5 la minus 2 grade Celsius și chiar valori maxime de 7-9 grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la România TV.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite