Prag critic de frig, atins la Staţia Meteo Ceahlău, în Neamţ. Ger de crapă pietrele

0
Publicat:

Valul de frig a adus temperaturi extreme, iar pragul critic de răcire a fost atins la Staţia Meteo Ceahlău - Toaca, în Neamţ. Va fi în continuare deosebit de rece, un ger de crapă pietrele.

Vârful Toaca din Ceahlău FOTO Viziteazaromania.ro
Vârful Toaca din Ceahlău FOTO Viziteazaromania.ro

O ameliorare a vremii este așteptată de săptămâna viitoare.

„Diagnoză meteorologică pentru intervalul 09,02. 2023 ora 08.00 - 09.02.2023 ora 14.00: indicele de răcire (IR) a atins pragul critic de -32 de unităţi, la Staţia meteo Ceahlau - Toaca, judeţul Neamţ. Prognoză pentru intervalul 09.02.2023 ora 14.00 - 09.02.2023 ora 20.00: indicele de răcire nu va scădea sub pragul de -32 de unităţi“, spun meteorologii.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat emis în după-amiaza de joi, 9 februarie, de către Administraţia Naţională de Meteorologie - Centrul Regional Moldova.

Temperatura menţionată este cea resimţită de corpul uman în condiţii de vânt, cele măsurate de termometre fiind mai mici. Astfel, joi, 9 februarie, la ora 8.00, pe Ceahlău erau -13 grade Celsius.

În ziua de 9 februarie, la ora 18.00, la Piatra Neamţ se înregistrau minus 10 grade Celsius - minus 8 grade Celsius la Târgu Neamţ, iar la Roman erau minus 5 grade Celsius, dar odată cu înaintarea în noapte, dar mai ales dimineaţă, ele vor scădea.

Conform Administraţiei Naționale de Meteorologie, noaptea de 8/9 februarie a fost cea mai friguroasă din acest an, minima fiind la Întorsura Buzăului, de minus 31,1 grade Celsius.

În clasament urmau Braşov şi Târgu Secuiesc, cu o temperatură înregistrată de minus 25 de grade Celsius.

Potrivit ANM, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureşului şi Moldovei, mai ales noaptea şi dimineaţa va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 şi -18 grade Celsius.

Cât priveşte Ceahlăul, Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, nu recomandă ascensiunile pe munte. „Drumeţiile montane nu sunt recomandate, traseele fiind greua ccesibile, iar riscul de hipotermie extrem de mare. Traseele Cascada Duruitoarea - Piciorul Șchiop - Dochia şi Izvorul Muntelui - Poiana Maicilor - Ocolaşul Mic - Cabana Dochia sunt închise“, avertizează Papalicef.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite