Alertă de vreme severă. Fenomenele de cod galben fac ravagii, harta județelor unde natura se dezlănțuie

0
Publicat:

Este alertă meteo de fenomene extreme în 9 județe. Meteorologii au emis sâmbătă cod galben de vreme rea în sud-vestul țării. Avertizarea este valabilă până duminică dimineață, la ora 06.00.

Ploi puternice în mai multe județe FOTO Shutterstock
Ploi puternice în mai multe județe FOTO Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunţă averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, în sud-vestul ţării în intervalul 1 iulie, ora 18.00 – 2 iulie, ora 06.00.

De asemenea, specialiștii anunţă instabilitate atmosferică în intervalul 1 iulie, ora 18.00 – 2 iulie, ora 23.00.

Harta județelor afectate de codul galben FOTO meteoromania.ro
Harta județelor afectate de codul galben FOTO meteoromania.ro

În intervalul menţionat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină şi local  intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în seara zilei de sâmbătă (01 iulie) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (01/02 iulie) în regiunile vestice şi sud-vestice, iar duminică (02 iulie) îndeosebi la deal şi munte, precum şi în sud-est. Local se vor acumula cantităţi de apă de 15-25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp”, anunţă ANM.

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată vizează intervalul 01 iulie, ora 18.00 – 02 iulie, ora 06.00.

În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55-70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, transmit meteorologii.

România, lovită de un nou val de caniculă

Caniculă puternică anunță meteorologii în prima săptămâna din luna lui Cuptor, în special în sud-est, dar și furtuni violente și căderi de grindină. Umiditatea ridicată și nopțile calde vor accentua disconfortul termic.

"Temperatura va crește încă din acest weekend. Inițial, maximele vor urca doar până la 30 – 33 grade Celsius, dar e posibilă o intensificare a căldurii spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză anticipează temperaturi de până la 36 – 38 grade Celsius, dar există și scenarii mai moderate. 

Pe lângă căldură, vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice. Cele mai mari șanse de furtuni vor fi în nordul și centrul țării, în zonele de munte, și, local, în vest și nord-est. În general, în următoarea perioadă vremea va fi mai caldă în jumătatea estică a țări, comparativ cu celelalte regiuni, unde temperaturile vor fi mai apropiate de normele climatologice. Cel mai cald va fi în sud-est, îndeosebi în Muntenia", a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru DC News.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite