România, lovită de un nou val de caniculă. Regiunea unde se anunță zile de foc, în ce zone fac furtunile prăpăd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caniculă puternică anunță meteorologii în prima săptămâna din luna lui Cuptor, în special în sud-est, dar și furtuni violente și căderi de grindină. Umiditatea ridicată și nopțile calde vor accentua disconfortul termic.

Prima săptămână din luna iulie aduce temperaturi de foc FOTO Shutterstock
Prima săptămână din luna iulie aduce temperaturi de foc FOTO Shutterstock

"Temperatura va crește încă din acest weekend. Inițial, maximele vor urca doar până la 30 – 33 grade Celsius, dar e posibilă o intensificare a căldurii spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză anticipează temperaturi de până la 36 – 38 grade Celsius, dar există și scenarii mai moderate. 

Pe lângă căldură, vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice. Cele mai mari șanse de furtuni vor fi în nordul și centrul țării, în zonele de munte, și, local, în vest și nord-est. În general, în următoarea perioadă vremea va fi mai caldă în jumătatea estică a țări, comparativ cu celelalte regiuni, unde temperaturile vor fi mai apropiate de normele climatologice. Cel mai cald va fi în sud-est, îndeosebi în Muntenia", a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru DC News.

Minimele vor fi cuprinse între 9 și 22 grade Celsius

Sâmbătă, 1 iulie, vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor de câmpie şi de podiş. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua în estul şi sud-estul ţãrii, dar cu înnorări temporare şi ploi de scurtă duratã pe arii restrânse – dupã-amiaza în zona de munte. Începând cu orele serii gradul de instabilitate se va accentua în Banat, Oltenia şi pe spaţii mai mici în Crişana, jumătatea de vest a Munteniei şi sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi înnorări, averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă pe arii restrânse vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp. Vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 34 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 grade Celsius în estul Transilvaniei şi 20-22 grade Celsius pe litoral.

În București, conform ANM, pe parcursul zilei, în condiţiile unui cer mai mult senin, vremea va deveni călduroasă, cu o maximă termică ce se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius. Noaptea vor fi înnorări şi spre sfârşitul intervalului vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius.

Duminică apar vijeliile

Duminică, 2 iulie, vremea va fi în general instabilă. Cu precădere ziua, în cea mai mare parte a ţării, local, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi căderi de grindină. Pe arii restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – mai ales în nord-vest, centru şi în zonele de munte se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20-25 l/mp. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua precedentă, exceptând regiunile estice şi sud-estice unde vor caracteriza încă o vreme călduroasă, se vor încadra în general între 25 şi 34 grade Celsius, iar minimele se vor situa între 12 şi 22 grade Celsius.

 ÎN Capitală, vremea va fi în general instabilă, cu precădere dupã-amiaza, când vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, în scădere faţă de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 30  grade Celsius, iar cea minimă va fi cupprinsă între 16 și 18 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite