Întâlnire Predoiu-Kovesi: Legea avertizărilor de integritate, printre temele abordate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiției a avut o întrevedere cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care cei doi oficiali români au agreat necesitatea lansării unei proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegați, având în vedere că nouă posturi din schema națională sunt vacante.

Ministrul Justiției s-a întâlnit cu procurorul-șef european FOTO: Guvernul României
Ministrul Justiției s-a întâlnit cu procurorul-șef european FOTO: Guvernul României

„La data de 18 octombrie 2022, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi. Oficialul european a mulţumit pentru măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat. Cei doi oficiali au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă 9 posturi din schema naţională sunt vacante. Procurorul-şef european a apreciat menţinerea statu quo-ului legislativ care reglementează poliţia judiciară pusă la dispoziţia EPPO” , se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017, de înfiinţare a EPPO, stadiul legii de transpunere a Directivei 1937/2019 privind avertizorii de integritate şi modificarea normelor naţionale care transpun complet Directiva 1371/2017 privind protecţia intereselor financiare ale UE.

Cătălin Predoiu susține că România va susține Parchetul European în toate demersurile, dar și toate inițiativele Comisiei Europene și ale Consiliului UE în ceea ce privește consolidarea instituției și extinderea competențelor. 

„Am susţinut şi vom susţine în continuare Parchetul European şi vom face toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, prin care se urmăreşte consolidarea acestei instituţii şi extinderea competenţelor, inclusiv în ceea ce priveşte nerespectarea sancţiunilor UE”, a declarat ministrul Justiţiei.

Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu Gabriela Scutea

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi.

„În cadrul întâlnirii, Procurorul Șef European și-a exprimat aprecierea cu privire la eforturile Ministerului Public întreprinse pentru operaționalizarea în România a EPPO, precum și pentru performanțele procurorilor europeni delegați din România”, indică sursa citată.

Koveși a subliniat că „la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare. De asemenea, EPPO poate desemna experți pentru traininguri organizate de Ministerul Public”.

Știri InternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite