Legile Justiției. Coaliția sfidează Comisia de la Veneția

0
0

Coaliția nu va aștepta avizul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției, fiind decisă să le voteze până la sfârșitul acestei luni, în ciuda solicitării venite inclusiv de la Comisia Europeană.

Puterea nu mai așteaptă avizul Comisiei de la Veneția pe legile Justiției FOTO Inquam Photos
Puterea nu mai așteaptă avizul Comisiei de la Veneția pe legile Justiției FOTO Inquam Photos

Comisia de la Veneția a anunțat că în perioada 15-16 decembrie va emite punctul de vedere pe tema legilor Justiției, după ce forul a fost sesizat prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). De altfel, la rândul său, Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, anunța public, în urmă cu două săptămâni, că autoritățile române ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. „Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, preciza Didier Reynders, la o zi după o întrevederea cu eurodeputați și parlamentari ai USR.

Însă Coaliția nu este de acord cu așteptarea avizului Comisiei de la Veneția, fiind invocată nevoia de a adopta cele trei legi ale Justiției cât mai repede, pentru că sunt jaloane în PNRR, dar și pentru a fi luate în calcul la elaborarea următorului raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, au precizat pentru „Adevărul” înalte surse guvernamentale. Potrivit planului Puterii, în maximum două săptămâni ar urma să treacă toate cele trei proiecte de lege și de Senat, ca să fie trimise la promulgare, în cazul în care nu are loc atacarea lor la Curtea Constituțională.  

În plenul Camerei Deputaților de marți, deputații Coaliției au trecut Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, în calitate de prim for. Aleșii PSD, PNL, PNL și cei ai minorităților au scos din forma ajunsă în plen amendamentul controversat prin care șefia Parchetului General putea fi dată inclusiv unui judecător, nu doar unui procuror cu 15 ani de experiență în domeniu. Modificarea a avut loc după reacțiile dure din partea Parchetului General și a DNA, dar și după ce PSD a fost primul partid care a făcut un pas în spate și a zis că nu mai susține amendamentul, deși în comisie aleșii social-democrați îl votaseră.

Predoiu tranșează dilema

În ședința de plen de marți a fost cerută așteptarea opiniei Comisiei de la Veneția atât de cei din REPER (partidul lui Cioloș), dar și de USR. „Parlamentul și Guvernul se află în cazul de forță majoră pentru a adopta aceste legi până la finalul anului”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. „Guvernul României a menținut permanent legătura cu Comisia, am avut consultări. Proiectele au fost redactate având avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția”, a completat Predoiu, care a precizat că „dacă acel aviz va ridica anumite recomandări, nimic nu ne poate împiedica să le avem în vedere în cadrul Mecanismului Rule of Law (n.r. - Stat de drept) sau MCV, după caz, așa cum o face fiecare stat al UE. Nu este un proces extraordinar, este un exercițiu normal”, a conchis Predoiu, punând capăt emoțiilor privind așteptarea Comisiei de la Veneția.

Puterea ar putea să aibă timp de adoptare a legilor Justiției și dacă așteaptă avizul, în condițiile în care între pronunțarea Comisiei de la Veneția și finalul sesiunii parlamentare rămân încă două săptămâni. Legislativul a mai arătat că poate lua decizii și vota la foc automat, nefiind o premieră pentru legile Justiției. Iar cele trei proiecte de lege ar putea trece în a doua jumătate a lunii decembrie și pentru că rămâne doar un singur for. Totul depinde de voința Puterii. În ceea ce privește respectarea jalonului din PNRR, deși este asumat termenul de 31 decembrie, acesta poate fi depășit, fiind obligatorie condiția ca în momentul trimiterii cererii de plată pentru T3/2022 (iulie-septembrie) și T4/2022 (octombrie-decembrie), obiectivul să fie bifat.

Comisia critică Legea avertizorului de integritate

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis, luni, Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim, după ce Parlamentul aproape golise de substanță directiva europeană transpusă în act normativ. Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate „în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”. Reprezentanții Bruxelles-ului au marșat mai ales pe solicitări privind crearea cadrului raportărilor anonime, dar și pe aspectul eliminării cerințelor referitoare la „datele de contact”, unul din amendamentele cele mai controversate din proiectul de lege.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite