UPDATE Comisia Juridică a avizat încuviinţarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea este cercetată în arest la domiciliu, iar miercuri s-a prezentat la DNA FOTO Mediafax
Elena Udrea este cercetată în arest la domiciliu, iar miercuri s-a prezentat la DNA FOTO Mediafax

Comisia Juridică a încuviinţat începerea urmării penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” în care este suspectată de noi fapte de corupţie. Udrea s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la DNA pentru a da lămuriri în legătură cu denunţul pe care l-a făcut pe 30 ianuarie împotriva şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI) Florian Coldea.

UPDATE Comisia Juridică a avizat pozitiv cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”.

UPDATE După ce a fost audiată timp de patru ore de DNA, Elena Udrea s-a dus la Secţia 2 de Poliţie din Capitală.

UPDATE Elena Udrea a părăsit sediul DNA la ora 13.36. Ea a spus că în această după-amiază nu se va duce la Comisia Juridică unde se va discuta noua cerere a procurorilor de avizare a arestării şi urmăririi penale faţă de aceasta, ci se va duce direct în plen.

De asemenea, aceasta a precizat că nu are voie să facă declaraţii legate de niciun dosar penal în care este implicată. 

UPDATE Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a plecat miercuri de la DNA pentru a se duce la Comisia Juridică unde le-a cerut deputaţilor să amâne, până la ora 14.00, noua cerere a DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea.

Acesta a precizat că Udrea va ajunge în faţa Comisiei în jurul prânzului pentru a-şi susţine punctul de vedere. 

De asemenea, apărătorul a mai adăugat că fostul ministru nu are voie să dea declaraţii despre cauza penală în care este anchetată.

„Nu are voie să părăsească imobilul, să ia legătura cu părţi din dosar, iar instanţa supremă a specificat exact: Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Alina Topoliceanu, rude ale acestora, direct sau indirect. Poate primi orice vizită cu excepţia celor menţionaţi”, a spus Striblea.

El a arătat că Udrea va cere de fiecare dată aprobare de la procuror să vină în Parlament pentru a fi prezentă la Comisia juridică sau la plen, în speţele care o vizează.

„Acum e la DNA, dă declaraţii în denunţ. A spus că va cere aprobare procurorilor să vină la Parlament. Are voie să-şi apere poziţia, dar trebuie să respecte decizia judecătorilor. Nu are voie facă direct trimitere la cauza penală în care e cercetată”, a spus Striblea.

UPDATE Elena Udrea s-a prezentat la sediul DNA în jurul orei 9.30, ea precizând că va face declaraţii legate de denunţul împotriva lui Florian Coldea.

Deputatul anunţa, la sfârşitul lunii ianuarie, că a depus un denunţ împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, în care vorbeşte şi despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar astăzi a fost citată de procurori pentru a-şi susţine denunţul.

Cercetată în arest la domiciliu

Elena Udrea a fost plasată, marţi, în arest la domiciliu, după ce magistraţii Curţii Supreme au admis contestaţia formulată de aceasta şi au decis înlocuirea arestului preventiv în dosarul „Microsoft”.

Potrivit soluţiei date de judecători, Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membri familiilor acestora, direct sau indirect. 

Mai mult, potrivit aceleiaşi decizii, deputatul nu are voie să comunice presei informaţii referitoare la acuzaţiile care i se aduc sau prin reţele de socializare. Instanţa îi atrage, astfel, Elenei Udrea, atenţia că în cazul în care va încălca cu rea credinţă măsurile sau obligaţiile care i-au fost impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. 

Cele trei noi acuzaţii de luare mită

Procurorii au anunţat că, după avizul pentru urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea, dat de deputaţi pe 9 februarie, în urma anchetei, au mai descoperit alte trei infracţiuni de luare de mită pe care aceasta le-ar fi comis. 

Una dintre ele se referă la contractele încheiate de ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cu Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec. În 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect mai multe foloase materiale de la reprezentanţii Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea contractelor de lucrări încheiate de această firmă în cadrul programului „Schi pentru România“. Aproape 700.000 de lei de la Termogaz ar fi ajuns la Ştefan Lungu, consilier al Elenei Udrea, în baza unor contracte de achiziţie fictive. „Suma reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister“, explică procurorii.

O altă infracţiune ar fi fost comisă împreună cu prietena sa, Ana Maria Topoliceanu.Cele două ar fi primit aproximativ 300.000 lei de la administratorul firmei Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. 

Mai mult, procurorii arată că pe 6 octombrie 2011 Gardean ar fi remis suma de 900.000 de euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel”, se arată în documentele anchetatorilor.

Suma de 900.000 de euro ar fi ajuns la Elena Udrea de la Nastasia, iar diferenţa de 3.000.000 de lei ar fi fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. Pe 28 decembrie 2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Procurorii arată că aceste ultime infracţiuni, comise în 2011, sunt alternative de „săvârşire ale aceleiaşi infracţiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaţilor a cerut începerea urmăririi penale şi a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015. În condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului”.

Zeciuiala, mascată prin sponsorizări

O a treia acuzaţie are în prim-plan aceeaşi companie Transgaz, controlată de Adrian Gardean, căruia i s-ar fi cerut 10% din sumele primite de la minister. Concret, Udrea i-ar fi cerut să facă mai multe „sponsorizări”. Astfel, trei milioane de lei ar fi ajuns în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel.

Elena Udrea a răspuns, pe Facebook, ultimelor acuzaţii lansate de procurori la adresa ei. „Spectacolul generat astăzi, prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte care va judeca mâine contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată“, transmite Udrea, prin intermediul echipei de comunicare.

Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

Cele mai tari glume cu Elena Udrea. Cum e văzută reţinerea anului de amatorii de virale de pe internet

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite