VIDEO Elena Udrea, în arest la domiciliu, dar n-are voie să vorbească cu Pescariu, Cocoş şi Topoliceanu. Azi este aşteptată la DNA şi Comisia Juridică

27
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu, decizia magistraţilor Curţii Supreme fiind una definitivă. Judecătorii au luat, marţi, în discuţie contestaţia deputatului împotriva sentinţei prin care a fost arestată preventiv în dosarul „Microsoft” şi au decis ca acesta să fie eliberat din arest preventiv.

UPDATE Elena Udrea este citată la DNA, miercuri, la ora 9.30, pentru a oferi lămuriri suplimentare privind denunţul pe care l-a făcut pe 30 ianuarie împotriva şefului SRI Florian Coldea, a anunţat avocatul ei Marius Striblea. Anunţul a fost făcut după ieşirea Elenei Udrea din arest.

UPDATE Elena Udrea a ieşit în urmă cu puţin timp din arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE Potrivit avocatului Elenei Udrea, Marius Striblea, Elena Udrea nu va ieşi sub escortă din arest. Avocatul a declarat, pentru digi24.ro, că o va însoţi pe Elena Udrea la comisia juridică în Parlament şi că o va reprezenta şi în dosarul „Gala Bute”.

„Ce s-a întâmplat azi (marţi, n.r.) este un prim pas în restabilirea normalităţii în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile a fost un bombardament asupra acesteia. În esenţă, argumentele din instanţă s-au referit la faptul că nu au fost probe, că se putea găsi şi o altă măsură preventivă”, a declarat avocatul, adăugând că Elena Udrea a vorbit în faţa magistraţilor în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

UPDATE Potrivit deciziei dată de judecător, Elena Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membri familiilor acestora, direct sau indirect. 

Mai mult, potrivit aceleiaşi decizii, deputatul nu are voie să comunice presei informaţii referitoare la acuzaţiile care i se aduc sau prin reţele de socializare. Instanţa îi atrage, astfel, Elenei Udrea, atenţia că în cazul în care va încălca cu rea credinţă măsurile sau obligaţiile care i-au fost impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. 

Udrea este aşteptată miercuri la comisia juridică a Camerei Deputaţilor unde se vor discuta noile cereri DNA, de începere a urmăririi penale şi de arestare preventivă a acesteia pentru noi acuzaţii aduse în dosarul „Gala Bute“. După ce deputaţii jurişti vor da un aviz în cazul noilor solicitări ale DNA, raportul va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care va decide în privinţa imunităţii de care se bucură Elenei Udrea.

UPDATE Elena Udrea a plecat de la Curtea Supremă şi a fost dusă înapoi în Arestul Capitalei unde va aştepta decizia magistraţilor privind eliberarea sa din arest preventiv.

UPDATE Judecarea contestaţiei formulate de Elena Udrea s-a încheiat, magistraţii urmând să pronunţe o decizie definitivă în cursul zilei de marţi.

„Am depus în instanţă câteva extrase din presa vremii, presa anterioară momentului 29 ianuarie anul curent, prin care Elena Udrea şi-a expus părerea cu privire la presupusele fapte de fals în legătură cu acele chitanţe din afacerea domnului Cocoş cu domnul Pescariu pe de o parte, iar pe de altă parte cu privirea situaţiei pe fond din dosarul «Microsoft»”, a declarat avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea.

Apărătorul a adăugat că Elena Udrea nu a încălcat obligaţiile impuse de controlul judiciar pentru că ea a făcut aceleaşi declaraţii şi înainte de fi luată această măsura împotriva ei.

„Am vrut să demonstrăm cu aceste înscrisuri că în mod public şi anterior obligaţiei de a nu lua legătura cu alte persoane din dosar dumneaei a expus aceleaşi puncte de vedere. Prin urmare nu mai putea ulterior datei de 29 ianuarie să încalce obligaţiile respective atâta vreme cât în mod firesc te-ai apărat în spaţiu public anterior cu aceleaşi lucruri", a completat Striblea

Elena Udrea a fost scoasă din Arestului Capitalei în această dimineaţă, ajungând la sediul Curţii Supreme în jurul ore 7.45.

Fostul ministru a fost arestat preventiv, pe 11 februarie, pentru trafic de influenţă în dosarul „Microsoft”. 

Cele trei noi acuzaţii de luare mită

Procurorii au anunţat că, după avizul pentru urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea, dat de deputaţi pe 9 februarie, în urma anchetei, au mai descoperit alte trei infracţiuni de luare de mită pe care aceasta le-ar fi comis. 

Una dintre ele se referă la contractele încheiate de ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cu Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec. În 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect mai multe foloase materiale de la reprezentanţii Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea contractelor de lucrări încheiate de această firmă în cadrul programului „Schi pentru România“. Aproape 700.000 de lei de la Termogaz ar fi ajuns la Ştefan Lungu, consilier al Elenei Udrea, în baza unor contracte de achiziţie fictive. „Suma reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister“, explică procurorii.

O altă infracţiune ar fi fost comisă împreună cu prietena sa, Ana Maria Topoliceanu.Cele două ar fi primit aproximativ 300.000 lei de la administratorul firmei Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. 

Mai mult, procurorii arată că pe 6 octombrie 2011 Gardean ar fi remis suma de 900.000 de euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel”, se arată în documentele anchetatorilor.

Suma de 900.000 de euro ar fi ajuns la Elena Udrea de la Nastasia, iar diferenţa de 3.000.000 de lei ar fi fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. Pe 28 decembrie 2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Procurorii arată că aceste ultime infracţiuni, comise în 2011, sunt alternative de „săvârşire ale aceleiaşi infracţiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaţilor a cerut începerea urmăririi penale şi a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015. În condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului”.

Zeciuiala, mascată prin sponsorizări

O a treia acuzaţie are în prim-plan aceeaşi companie Transgaz, controlată de Adrian Gardean, căruia i s-ar fi cerut 10% din sumele primite de la minister. Concret, Udrea i-ar fi cerut să facă mai multe „sponsorizări”. Astfel, trei milioane de lei ar fi ajuns în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel.

Elena Udrea a răspuns, pe Facebook, ultimelor acuzaţii lansate de procurori la adresa ei. „Spectacolul generat astăzi, prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte care va judeca mâine contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată“, transmite Udrea, prin intermediul echipei de comunicare.

Gala Bute

În dosarul „Gala Bute”, Udrea mai este acuzată şi de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat cu 77 de voturi „pentru” şi 52 voturi „împotrivă”, solicitarea parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului de pe 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.


Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

Cele mai tari glume cu Elena Udrea. Cum e văzută reţinerea anului de amatorii de virale de pe internet

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite