Un candidat din cinci a promovat Bac-ul de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din totalul celor 52.389 de candidaţi, doar 11.666 au promovat, respectiv 22,27%
Din totalul celor 52.389 de candidaţi, doar 11.666 au promovat, respectiv 22,27%

Bacalaureatul de toamnă a venit cu subiecte mai uşoare decât în vară, însă elevii nu au tratat probele cu aceeaşi seriozitate. Doar 22,27% din elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de maturitate, potrivit anunţului făcut duminică după amiază de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Bacalaureatul de toamnă s-a sfârşit vineri, iar săptămâna aceasta elevii vor afla rezultatele. Din totalul celor 52.389 de candidaţi, au promovat 11.666, respectiv 22,27%. Rezultatul este cu aproximativ 1% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi sesiune a anului 2013. 

Din totalul candidaţilor respinşi, 248 au fost eliminaţi pentru fraudă.9.753 de candidaţi au obţinut medii între 5,00 şi 5,99. Media finală pentru promovarea examenului de bacalaureat trebuie să fie minimum 6,00. Cele mai multe medii înregistrate în sesiunea august – septembrie, 10.038, au fost pe segmentul 6,00 - 6,99. În ultimii ani, cel mult un sfert din candidaţi au promovat la a doua sesiune a examenului de maturitate. 

De altfel, faţă de mentalitatea de la sesiunea din vară, candidaţii de acum nu prea au încredere că vor promova examenul şi se gândesc să intre la o postliceală. Astăzi, ei vor afla rezultatele parţiale, care vor fi afişate la avizierele centrelor de examen până în ora 12.00, şi pot depune contestaţii între orele 12.00 – 16.00 tot astăzi, urmând ca rezultatele finale să le afle pe 4 septembrie.  

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut vineri ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat: cea la alegere în funcţie de profil, care include 10 materii: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, psihologie, sociologie, filosofie, logică, informatică. Deşi ultima zi a sesiunii de toamnă din cadrul examenului de Bacalaureat 2014 a venit cu subiecte mai uşoare decât în vară, elevii s-au arătat pesimişti cu privire la şansele de promovare şi chiar plictisiţi că dau Bac-ul; unii dintre ei au şi adormit cu capul pe bancă.

Cine ia Bac-ul dă de băut la toată clasa

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ se află la graniţa dintre două lumi ale Bucureştiului. În spate sunt blocuri de nefamilişti unde descind mascaţii ca să confişte kilograme de droguri. Peste drum se revarsă platforma Pipera, cu nesfârşitele clădiri construite de corporaţiile străine. 

Vreme de patru ani, liceenii de la „Edmond Nicolau“ trec printre aceste două variante ale viitorului lor. Nu par însă foarte preocupaţi de acest viitor. O fată ne spune cu sinceritate că încă de astă-primăvară s-a convenit în clasa ei ca elevul care ia Bac-ul să dea de băut la toată clasa. E sceptică însă că asta se va întâmpla anul acesta. Iată un dialog dintre doi elevi care au dat examen la biologie vegetală şi animală: 

- Ce-ai scris la asemănările dintre vena cavă superioară şi vena cavă inferioară? 

- Ambele sunt vene. 

- Şi amândouă sunt cave... 

- Adevărat! 

Dacă în urmă cu câţiva ani, Bacalaureatul însemna emoţii puternice, acum, odată cu scăderea promovabilităţii, a scăzut şi tensiunea elevilor. 

Pentru mulţi nu mai e o problemă dacă nu trec Bac-ul, astfel că vin relaxaţi, chiar plictisiţi. Mai mulţi elevi au povestit o întâmplare petrecută în vineri dimineaţă într-una dintre sălile de examen: un elev a dormit pur şi simplu o jumătate de oră după primirea subiectelor. 

„A venit o supraveghetoare să-l întrebe dacă se simte rău. A zis că nu se simte rău, îi e somn“. Nici băieţii care împărţeau pliante cu ofertele universităţilor particulare n-au fost prea inspiraţi când au ales să se aşeze în faţa Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau“. 

- Ce facultate, frate? Am luat Bac-ul? 

- Avem şi postliceală... 

- Lasă, mergem la mare acum. 

Subiecte-surpriză la română, mai uşoare la mate 

În total, peste 63.300 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, cei mai mulţi la proba scrisă la alegere (peste 39.300), apoi la limba română (peste 39.000). La proba obligatorie, matematică sau istorie, în funcţie de profil, s-au înscris peste 36.200 de absolvenţi.

Ministerul Educaţiei nu a publicat datele complete referitoare la prezenţa candidaţilor înscrişi la Bac până la ora închiderii acestei ediţii. Astfel, ştim că la limba română au fost peste 32.600 de candidaţi care au susţinut examenul, unde au primit din nou poezia, care a picat şi la examenul din vară, dar şi la ambele sesiuni de anul trecut. 

„Acelaşi sistem de Bac-surpriză continuă. Sunt convinsă că foarte puţini se aşteptau tot la poezie. Dacă ar fi să formulăm o concluzie, aş spune că este puţin mai dificil la uman. Bacovia nu este un poet greu. Cerinţele au fost dissociate, fiind mai uşor la real. Nu aş spune că sunt mai grele decât cele din vară, dar Nichita Stănescu este, totuşi, un poet mai dificil în comparaţie cu ceea ce s-a dat în vară. Se pare că se merge pe înlăturarea ideii că Bac-ul din toamnă ar fi mai facil”, a comentat profesoara Ecaterina Stanca la emisiunea de Adevărul Live, în care a rezolvat subiectele, săptămâna trecută. 

Şi la matematică, proba cea mai temută de la Bac, au fost subiecte mai uşoare decât cele din vară, apreciază profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală. El spune că orice copil serios care a muncit, a fost atent la orele de curs şi a frecventat orele suplimentare de pregătire care se fac de doi ani încoace în şcoli, pe timpul verii, special pentru pregătirea de Bac, ar fi trebuit să se descurce. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Emoţiile de la BAC, înlocuite cu plictiseală şi somnolenţă

„Nu-i nimic, asta e“, refrenul BAC-ului de toamnă

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: elevii au susţinut proba la Matematică şi Istorie. Rezolvarea subiectelor

Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite