SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Emoţiile de la BAC, înlocuite cu plictiseală şi somnolenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 39.300 de candidaţi s-au înscris la proba la alegere a profilului    FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Peste 39.300 de candidaţi s-au înscris la proba la alegere a profilului    FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Ultima zi a sesiunii de toamnă din cadrul examenului de Bacalaureat 2014 a venit cu subiecte mai uşoare decât în vară. Chiar şi aşa, elevii s-au arătat pesimişti cu privire la şansele de promovare şi chiar plictisiţi că dau Bac-ul, unii dintre ei au şi adormit cu capul pe bancă.

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“, se află la graniţa dintre două lumi ale Bucureştiului.  În spate sunt blocuri de nefamilişti unde descind mascaţii ca să confişte kilograme de droguri. Peste drum se revarsă platforma Pipera, cu nesfârşitele clădiri construite de corporaţiile străine.

Vreme de patru ani, liceeni de la „Edmond Nicolau“ trec printre aceste două variante ale viitorului lor. Nu par însă foarte preocupaţi de acest viitor. O fată ne spune cu sinceritate că încă de astă-primăvară s-a convenit în clasa ei ca cel care ia BAC-ul să dea de băut la toată clasa. E sceptică, însă, că asta se va întâmpla anul acesta. Iată un dialog dintre doi elevi care au dat examen la biologie vegetală şi animală:

- Ce-ai scris la asemănările dintre vena cavă superioară şi vena cavă inferioară?
- Ambele sunt vene.
- Şi amândouă sunt cave...
- Adevărat!

Dacă în urmă cu câţiva ani, Bacalaureatul însemna emoţii puternice, acum, odată cu scăderea promovabilităţii a scăzut şi tensiunea elevilor. Pentru mulţi nu mai e o problemă dacă nu trec BAC-ul, astfel că vin relaxaţi, chiar plictisiţi. Mai mulţi elevi au povestit o întâmplare petrecută în această dimineaţă într-una dintre sălile de examen: un elev a dormit pur şi simplu o jumătate de oră după primirea subiectelor. „A venit o supraveghetoare să-l întrebe dacă se simte rău. A zis că nu se simte rău, îi e somn“.

Nici băieţii care împărţeau pliante cu ofertele universităţilor particulare n-au fost prea inspiraţi când au ales să se aşeze în faţa Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau“.

- Ce facultate, frate? Am luat BAC-ul?
- Avem şi postliceală...
- Lasă, mergem la mare acum.

Ultima probă de la bac

Peste 39.300 de candidaţi s-au înscris la proba la alegere a profilului, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. O mare parte a acestora a optat pentru biologie (peste 25.100), geografie (peste 9.100), fizică (peste 2.100), chimie (peste 1.500), Logică (425), Informatică (317), Sociologie (248), Psihologie (181), Economie (162) şi Filosofie (59). 

Examenul a început la ora nouă dimineaţa şi s-a termină la 12:00, însă elevii au putut ieşi din sală cel mai devreme la o oră şi jumătate după ce au fost distribuite subiectele, potrivit metodologiei de examen. 

Miercuri, ei au susţinut proba obligatorie a profilului la matematică sau istorie, unde subiectele au fost mai uşoare decât cele din vară, susţin profesorii, însă elevii nu prea s-au descurcat. Unii dintre cei care au terminat profilul real spun că au dat la corectură colile albe, fără niciun calcul pe ele.

La matematică, elevii au primit cerinţe care explică limpede ce trebuie să calculeze, nu prea aveau unde să se încurce, apreciază profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, care a rezolvat subiectul de la profilul tehnologic,  în direct, la Adevărul Live.

La Istorie, elevii au primit la primul subiect două texte despre relaţia Ţărilor Române cu Imperiul Otoman  în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, la al doilea subiect au avut cerinţe pe baza unui text despre situaţia geopolitică a României la începutul Primului Război Mondial, iar ultimul subiect a fost un eseu despre evoluţia internă a statului român şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea.

„Subiectele de acum au fost mai uşoare decât cele din vară, chiar accesibile. Orice elev care a trecut prin şcoală şi a fost atent nu ar fi trebuit să aibă probleme”, a declarat la Adevărul Live, profesorul de istorie Florin Cristescu, colaborator „Historia“.

La Română a picat poezia

Marţii, elevii au susţinut examenul la Limba Maternă şi luni peste 32.600 au susţinut examenul la română. Subiectele de la română au fost o surpriză nu numai pentru că cei mai mulţi dintre candidaţi nu s-au pregătit, ci şi pentru că această sesiune a fost a patra oară consecutiv în ultimii doi ani când absolvenţii de liceu au primit ca subiect principal poezia. Profesoara de română Ecaterina Stanca a spus în emisiunea de Adevărul Live în care a rezolvat subiectele în direct, că acestea au fost o surpriză, elevii aşteptându-se la orice altceva în loc de poezie.

Calendarul Bac-ului de toamnă

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Rate de promovare scăzute la a doua sesiune de Bac

În general, rata de promovare la cea de-a doua sesiune de Bac este de două ori mai mică decât cea din vară. Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi şi 25,40% acum doi ani. La sesiunea de anul acesta s-au înscris în total, la toate probele, peste 63.000 de candidaţi, dintre care peste 42.000 sunt din seria curentă şi alţi 21.200, din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Subiectele şi baremele pot fi accesate pe site-ul subiecte.edu.ro.

E d Geografie 2014 Var 10 LRO

E d Geografie 2014 Bar 10 LRO

E d Chimie Organica Niv I II Teoretic 2014 Var 10 LRO

E d Chimie Organica Niv I II Teoretic 2014 Bar 10 LRO

E d Chimie Organica Niv I II Tehnologic 2014 Var 10 LRO

E d Chimie Organica Niv I II Tehnologic 2014 Bar 10 LRO

E d Chimie Anorganica Niv I II Teoretic 2014 Var 10 LRO

E d Chimie Anorganica Niv I II Teoretic 2014 Bar 10 LRO

E d Chimie Anorganica Niv I II Tehnologic 2014 Var 10 LRO

E d Chimie Anorganica Niv I II Tehnologic 2014 Bar 10 LRO

E d Bio Veg Anim 2014 Var 10 LRO

E d Bio Veg Anim 2014 Bar 10 LRO

E d Anat Fiz Gen Ec Um 2014 Var 10 LRO

E d Anat Fiz Gen Ec Um 2014 Bar 10 LRO


„Nu-i nimic, asta e“, refrenul BAC-ului de toamnă

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: elevii au susţinut proba la Matematică şi Istorie. Rezolvarea subiectelor

Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite