SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“
0
Subiectele de la proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului de toamnă 2014 au fost rezolvate în direct la Adevărul Live, de profesoara Ecaterina Stanca de la Liceul Teoretic Naţional, fostă profesoară la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, care pregăteşte olimpici la Română.
UPDATE: Ministerul Educaţiei a anunţat că au fost 32.637 de participanţi la proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă şi 109 eliminaţi, potrivit datelor centralizate la ora 16.00.
UPDATE: În Bucureşti au fost 26 de cadidaţi eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, a declarat pentru "Adevărul" inspectorul Daniel Mălăielea, care a organizat desfăşurarea examenului de Bac în Capitală.
Acelaşi sistem de BAC surpriză continuă. Sunt convinsă că foarte puţini se aşteptau tot la poezie. Textele nu sunt foarte dificile la Subiectul I, sunt cerinţe stas. Să pornim cu subiectele de la Real.
Subiectul I
1. Vrednic - destoinic, priceput, iscusit
Teancuri - mormane, vrafuri, grămezi
2. Virgula marchează un raport de coordonare prin juxtapunere şi izolează termenii unei enumeraţii
3. Locuţiune: a avea carte, a vorbi ca la carte. Erau foarte multe expresii. Nu era greu.
4. Cerinţa 4 nu era dificilă, perspectiva narativă era subiectivă, fiind vorba de un narator-personaj.
5. Nu era o problemă să găsească motivul cărţii. Erau foarte multe motive, nu era dificil.
7. Imperfectul are valoare evocatoare, descriptivă a trăirilor personajului narator.
8. Prezenţa naratorului-personaj şi a personajelor: locotenentul şi plutonierii Gârneaţă şi Cebuc.
9. Trebuia scoasă ideea fundamentală din text respectând numărul de cuvinte. „Mai ales plutonierul Gârneaţă...“, arată şi calităţile celuilalt plutonier. Citatul relevă şi calităţile celor doi plutonieri. Se comentează figurile de stil, imaginile artistice şi timpurile verbale.
Subiectul II
Nu mi se pare greu să vorbeşti despre importanţa unor reguli. Fiecărui elev i se citeşte Regulamentul liceului la începutul anului şcolar. Nu cred că subiectul prezintă probleme majore. Trebuiau să fie atenţi la conectori („în primul rând“, „în al doilea rând“, „aşadar“, etc.), la modul de structurare a textului narativ.
Este bine să se structureze pe ciornă cele două argumente pentru ca ideile să fie formulate în mod cursiv. Un limbaj literar, cu respectarea normelor limbii, ortografie, punctuaţie şi să fie atenţi la numărul limită de cuvinte.
Subiectul III
S-a mai dat Bacovia şi anul trecut. La acest eseu, cu cerinţe specifice, trebuiau să fie atenţi la încadrare, la ineditul creaţiei lui Bacovia. Trebuiau să realizeze încadrarea în simbolism şi se refere la trăsăturile curentului literar, la tematică (tema morţii, a eşecului existenţial şi a solitudinii). Imaginile sunt evidente şi în strofa întâi, iar în strofa a doua trebuiau să arate cum e reflectă această temă a morţii.
După aceste două imagini, trebuiau să ilustreze a patru elemente de compoziţie şi limbaj. Trebuiau să prezinte semnificaţia titlului, relaţia între incipit şi final, figuri semantice. Ei trebuiau să ştie poezia pe de rost, altfel, pierdeau. Trebuiau să ilustreze cu citate ideile afirmate şi valorile artistice ale textului. Ultima cerinţă demonstrează puterea de sinteză a elevului, care a înţeles ce aduce inedit Bacovia în panorama literaturii române.
Nu este o poezie grea „Plumb“. Oricine poate să înveţe două strofe. Bacovia conferă profunzime de substanţă, este un poet interesant, unic în literatura română, un poet autentic. Nu este un subiect uşor, dar nici greu pentru că trebuie să-ţi placă poezia ca să-ţi placă Bacovia.
Subiectul de la profilul uman
Subiectul I
1. a se îndrepta - a se remedia, a corija, a corecta
deodată - îndată, subit, brusc, imediat
2. Este evident că semnul întrebării marchează sfârşitul unei propoziţii interogative, retorice, care redă convingerea personajului referitoare la trăirile şi gândurile Lyddei.
3. lumină spirituală, lumina vieţii.
4. Câmp semantic: poezie, portret, tablou şi frumuseţe
5. Perspectiva este tot subiectivă, după cum reiese din prima frază, homodiegetică şi cu focalizare internă.
6. „Şi când colo, intrai într-o casă omenească...“, „Mă introduse într-un salonaş de lumină...“.
7. Trebuiau să ştie ce valori stilistice au timpurile verbale. Perfectul simplu este un timp al narării şi conferă dinamism relatării.
8. Genul epic - prezenţa naratorului -personaj, cu verbe de persoana întâi, pronume personal „mă“, prezenţa personajului Lydda, prezenţa unei acţiuni.
9. Se formulează ideea esenţială ce reiese din fragment, se comentează figurile de stil, imaginile artistice şi timpurile verbale.
Subiectul II
Puteau să amintească de Dacia literară, de societatea Junimea şi revista Convorbiri Literare sau de revista Sburătorul condusă de Eugen Lovinescu. Aveau exemple evidente din întreaga materie de Bac. Rolul Daciei literare este de a încuraja tânăra generaţie de scriitori. În schimb, Junimea şi Convorbiri literare aduc rigoarea, criticismul şi selectarea adevăratelor valori. Era un subiect generos, aveau ce să scrie.
Subiectul III
Pentru mulţi subiectul a fost dificil, deoarece Nichita Stănescu este un poet greu de înţeles şi de interpretat. Nichită Stănescu are poezii interesante, dar nu este un poet accesibil, prin lirismul său inedit. Este un poet original, care s-a bucurat de glorie în viaţă. Era o încântare să-l auzi cum îşi recita poeziile. Elevii au optat, probabil, fie pentru "Lecţia despre cub", "Leoaică tânără iubirea" sau "Către Galateea". Scrie o poezie care aparent frizează absurdul, dar are logica ei internă. Nichita Stănescu a reprezentat ceea ce, la rândul lui Eminescu repezenta în epoca sa.
Dacă ar fi să scoatem o concluzie, aş spune că este puţin mai dificil la uman. Bacovia nu este un poet greu. Cerinţele au fost disociate fiind mai uşor la Real. Nu aş spune că sunt mai grele ca cele din vară, dar Nichita Stănescu este, totuşi, un poet mai dificil în comparaţie cu ceea ce s-a dat în vară. Se pare că se merge pe înlăturarea ideii că Bac-ul din toamnă ar fi mai facil.
UPDATE: La Română, la profilul Real, candidaţii au avut de scris un eseu despre poezia Plumb a lui George Bacovia, iar la subiectul al doilea, au avut de un text argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. La profilul Uman a picat un poet din perioada postbelică.
Astăzi, între orele 9:00 - 12:00, peste 39.000 de candidaţi au susţinutproba scrisă la limba şi literatura română din cadrul sesiunii august-septembrie a examenului de Bac 2014. Dintre aceştia, peste 29.600 sunt din promoţia curentă şi peste 9.400 din promoţiile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.
Profesoara Ecaterina Stanca a rezolvat subiectele în direct la Adevărul Live astăzi de la ora 13:00. Subiectele de la examen vor fi publicate de Ministerul Educaţiei pe site-ul subiecte.edu.ro.
Calendarul Bac-ului de toamnă
Sesiunea august - septembrie va continua marţi, 26 august, cu examenul la Limba şi literatura maternă . Proba obligatorie a profilului va avea loc pe 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării pe 29 august.
Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.
Rate de promovare scăzute la a doua sesiune de Bac
În general, rata de promovare la cea de-a doua sesiune de Bac este de două ori mai mică decât cea din vară. Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat 21,31% din candidaţi şi 25,40% acum doi ani. La sesiunea de anul acesta s-au înscris în total, la toate probele, peste 63.000 de candidaţi, dintre care peste 42.000 sunt din seria curentă şi alţi 21.200, din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.
Ar putea exista şi o a treia şansă pentru picaţi
Elevii care au picat la toate sesiunile din acest an şi cei din promoţiile anterioare ar putea avea parte de o a treia şansă, în februarie-martie, a anunţat în iulie ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Mai mult, înainte de această sesiune, ei ar urma să aibă parte de meditaţii gratuite instituţionalizate.
„Elevii care intră la clasa a XII-a vor avea parte de meditaţii instituţionalizate. Cei care au picat examenul de Bac vor putea participa şi ei la aceste meditaţii. Avem tineri în România care au promovat probe la Bac, dar nu au promovat examenul şi nu se întorc a doua oară“, a declarat Pricopie, la Adevărul Live. Asta însă doar dacă va exista o cerere şi suficienţi doritori în acest sens.
„Dacă ar fi să facem un recensământ să aflăm numărul de tineri interesaţi de meditaţii instituţionalizate, vom avea un tablou pe toate materiile. A treia sesiune de Bac se poate organiza, nu este obligatorie, ea o să apară numai atunci când vom avea suficiente date pentru organizarea acestei sesiuni“, a explicat oficialul.




Bacalaureat cu incidente în judeţul Mureş – şase elevi au fost eliminaţi din sălile de examen
Bacalaureat de toamnă 2014. Peste 1.000 de absolvenţi din Alba susţin examenul de maturitate
FOTO Bacalaureat de toamnă 2014 Sălaj: ”Eu nu mai vin la examen. Cine are nevoie de bacalaureat”
Bacalaureat de toamnă 2014. Victoraş, moştenitorul imperiului Micula, a fost prins copiind
Bacalaureat de toamnă 2014. Peste 1.000 de absolvenţi din Alba susţin examenul de maturitate
Bacalaureat 2014 la Cluj: „Nu înţelg de ce au dat iar poezie”
Bacalaureat 2014: aproape 1.600 de tineri iau startul probelor scrise
BACALAUREAT 2014. Elevii din Dolj sunt pregătiţi de eşec. „Nu ştiu ce mi-a picat la examen”
Bacalaureat de toamnă 2014 Braşov. Încep probele scrise de la sesiunea de toamnă de la Bac
Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac