Tradiţia de creştere a cailor lipiţani din România, pe lista Patrimoniului UNESCO

0
Publicat:

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipițană în județul Brașov, la Sâmbăta de Jos, și în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud.

Lipițanii sunt o rasă de cai apreciată în România
Lipițanii sunt o rasă de cai apreciată în România

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că în cadrul Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial s-a aprobat în lista reprezentativă Tradiţia de creştere a cailor lipiţani.

"Este pentru prima dată când o rasă de cai și tradițiile de creștere a acestui animal sunt adăugate pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Dintre statele succesoare ale Monarhiei Austro-Ungare, 8 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) au propus, împreună, tradiția de creștere a cailor de rasă lipițană, fapt ce dă dovada unei strânse colaborări și cooperări între aceste țări", a anunțat ministrul Mediului.

România are  herghelii de rasă lipițană, la Sâmbăta de Jos, și în orașul Beclean.

Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos, din judeţul Braşov, cunoscută drept „leagănul de creştere a lipiţanului românesc”. Caii de aici sunt supravegheaţi non-stop, cu supraveghetori de zi şi de noapte. Există şi o componentă turistică oferită de această herghelie, care din 2002 a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos datează din anul 1874, de pe vremea contelui Johannes von Bruckenthal, cel care a adus rasa lipiţani pe meleagurile noastre. 

Printre puţinele herghelii tradiţionale din Transilvania, Herghelia Beclean se poate lăuda că este unică în Europa datorită rasei lipiţan de culoare neagră. 

Despre rasa lipiţani există informaţii încă din 1574. Arhiducele Ferdinand al II-lea a cerut la vremea respectivă un cal potrivit pentru campaniile sale militare de lungă durată, care să nu fie prea pretenţios la mâncare, sau la condiţiile de mediu, dar care să impună prestanţă.

Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite