FOTO VIDEO Unde pot fi admiraţi cei mai frumoşi cai lipiţani din România. Istoria hergheliei vechi vestite în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii pot avea parte contracost de demonstraţii de dresaj. FOTOAdevărul.
Vizitatorii pot avea parte contracost de demonstraţii de dresaj. FOTOAdevărul.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos este cea mai mare din România şi una dintre cele mai renumite din Europa. Este şi o atracţie turistică, iar vizitatorii pot vedea superbii lipiţani şi pot asista la spectacole de dresură.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos este situată la 12 kilometri de Braşov. Este una dintre cele mai vechi din Europa. Înfiinţată în anul 1874, a funcţionat aici până la începutul Primului Război Mondial, când caii au fost transferaţi într-o localitate din Ungaria. La 18 octombrie 1920 a fost înfiinţată herghelia Făgăraş, redenumită apoi herghelia de la Sâmbăta de Jos, cu un efectiv de 22 de exemplare. În prezent, cea mai mare herghelie din România are peste100 de lipiţani.

Mii de braşoveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate vizitează, anual, herghelia de la Sâmbăta de Jos. Aici pot fi văzuţi cai din toate cele opt familii ale rasei lipiţane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso şi Incitato (aceasta din urmă fiind cel mai recent introdusă în herghelia de la Sâmbăta). Herghelia se poate vizita între orele 10.30 şi 16.00. se vizitează de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Turiştii pot vedea caii în grajdurile hergheliei şi dacă nu fac gălăgie şi îi pot şi mângâia. Specialiştii le povestesc vizitatorilor istoria hergheliei. De asemenea caii pot fi  urmăriţi şi când sunt scoşi la antrenament. Se pot face plimbări cu trăsura pentru 120 de lei, dar pot fi adminirate la cerere şi show-uri de dresat. Taficul este 1800 de lei.  În cadrul hergheliei poate fi vizitat şi un muzeu unde sunt prezentate poze la începuturile lipiţanilor în România, dar şi premiile câştigate de-a lungul timpului.

Lipiţanii de la Sâmbăta la antrenament

Lipiţanii sunt inteligenţi şi blânzi

Caii lipiţani proveniţi din Herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate rase din România.

Dacă în trecut, creşterea cailor este considerată o artă, îngrijitorii de la Sâmbăta spun că, astăzi, nu este altceva decât o ştiinţă foarte exactă. Rasa Lipiţan a fost creată în urmă cu patru secole, iar la noi în ţară a fost adusă în urmă cu opt decenii.

Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge. Inteligenţa  Culoarea dominant a unui lipiţan este vânătă, dar există cai negri, murgi sau roibi. Temperamentul lor este foarte activ, dar blând, inteligent, docil, supus la comenzi, viguros şi elegant. Are articulaţii solide, o talie medie de 157 cm, piept puternic şi larg.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite