FOTO Cea mai mare herghelie de lipiţani din lume este în Ţara Făgăraşului. Imagini superbe cu armăsarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos din Ţara Făgăraşului - Braşov Foto Regia Naţională a Pădurilor Romsilva
Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos din Ţara Făgăraşului - Braşov Foto Regia Naţională a Pădurilor Romsilva

Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos, din judeţul Braşov, cunoscută drept „leagănul de creştere a lipiţanului românesc”, va sărbători în acest an un secol de administrare românească.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a postat miercuri, 19 august, pe pagina sa de socializare, o serie de fotografii uimitoare cu herghelia din Ţara Făgăraşului.

„Azi vă prezentam câteva imagini de la Herghelia Sâmbăta de Jos, cunoscută drept „leagănul de creştere a lipiţanului românesc. Anul acesta, se împlinesc 1️0️0️ de ani de administraţie românească a Hergheliei Sâmbătă de Jos”, se menţionează pe pagina de Facebook a celor de la RNP Romsilva. 

În fapt, herghelia de la Sâmbăta de Jos datează din anul 1874, de pe vremea contelui Johannes von Bruckenthal, cel care a adus rasa lipiţani pe meleagurile noastre. 

În acele timpuri, contele deţinea nu mai puţin de 3.200 de hectare de teren, precum şi satele iobăgeşti din Ţara Făgăraşului. Astăzi, herghelia mai are în administrare doar 524 de hectare de teren de unde se aprovizionează cu furaje.

GALERIE FOTO DE LA HERGHELIA LIPIŢANILOR

Despre rasa lipiţani există informaţii încă din 1574. Arhiducele Ferdinand al II-lea a cerut la vremea respectivă un cal potrivit pentru campaniile sale militare de lungă durată, care să nu fie prea pretenţios la mâncare, sau la condiţiile de mediu, dar care să impună prestanţă.

„În anul 1913, în preajma izbucnirii Războiului Mondial, Herghelia Sâmbăta de Jos a fost mutată cu întregul efectiv (322 capete), la Babolna în Ungaria.

În 1920, mai exact la data de 18 octombrie, Statul Român reface nucelul de lipiţani înfiinţând Herghelia Sâmbăta de Jos. Activitatea de creştere a rasei a început cu trei armăsari pepinieri şi 22 iepe mamă”, aflăm tot de pe site-ul RNP Romsilva.

Astăzi, există documente despre genealogia fiecăreia dintre cabalinele de la Sâmbătă de Jos, care numără acum 250 de armăsari de reproducere, iepe şi mânji. Aici se cresc şapte dintre cele opt linii ale rasei, motiv pentru care este considerată cea mai mare herghelie de lipiţani din lume, după unii specialişti, după alţii printre cele mai mari din lume.

„La Sâmbăta de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai Lipiţani din lume, se cresc şapte linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola şi Tulipan”, se precizează în textul care însoţeşte uluitoarele imagini cu herghelia din Ţara Făgăraşului.

Caii de aici sunt supravegheaţi non-stop, cu supraveghetori de zi şi de noapte. Există şi o componentă turistică oferită de această herghelie, care din 2002 a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Componenta turistică are o latură principală educativă dedicată celor mici: de la plimbări cu trăsura, cursuri de călărie, plimbări călare etc.. Mai multe amănunte despre activităţi şi tarife veţi descoperi AICI

„Pentru a vizita Herghelia Sâmbăta de Jos trebuie să mergeţi în localitatea Sâmbăta de Jos, din comuna Voila, judeţul Braşov, unde colegii noştri vă aşteaptă cu drag”, precizează şi administratorul hergheliei. 

Aceaşi sursă mai menţionează: „Lipiţanul este considerat legenda vie a Înaltei Şcolii de Echitaţie de la Viena, este cea mai veche rasă modernă de cai din Europa şi face parte din categoria cailor de sânge spaniol. Poate fi vânăt, roib, dereş, murg sau negru, dacă e să vorbim de culorile acestei rase. Datorită eleganţei sale şi a temperamentului, Lipiţanul este principala rasã care se utilizeazã la marile şcoli de dresaj academic din lume.

     

În cadrul complexului se află şi „Castelul Brukenthal“, edificiu declarat monument de arhitectură ce face parte din patrimonial naţional. Castelul a fost construit în perioada anilor 1750 - 1760 de către clăcaşii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu.

Mai multe detalii despre hergheliile Romsilva găsiţi aici - http://hergheliidestat.ro/herghelii.html”.

Vă mai recomandăm şi:

 

FOTO Voluntarii străini care ne-au făcut curăţenie în munţi şi pe albiile râurilor: „Habar n-aveţi ce bogăţii deţineţi!

 

Turist în România: „Este perioadă de pandemie, dar aceste probleme n-ar trebui să apară nicicând, nicicum”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite