Stadiul dosarului Mineriadei: „Audiem martorii, am readus probele la dosar. Va primi o soluţie într-un timp rezonabil” EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Procurorii militari au reluat cercetările în dosarul Mineriadei, cauza fiind în acest moment în stadiul începerii urmăririi penale in rem. Într-o declaraţie pentru Adevărul, şeful Secţiei Parchetelor Militare, Cătălin Ranco Pîţu, anunţă că se va dispune o soluţie „într-un timp rezonabil”.

Dosarul este din nou pe rolul Secţiei Parchetelor Militare, acolo unde, potrivit procurorului Cătălin Ranco Piţu, şeful SPM, „se lucrează într-un ritm susţinut, probele fiind readuse în proporţie de 99% la dosar prin procedurile impuse de lege”.

„Probatoriul a fost recuperat, cu alte cuvinte a şi fost începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunii de crimă împotriva umanităţii, aceasta fiind, de altfel, graţie caracterului său imprescriptibil, singurul instrument de care putem uza în momentul de faţă, după 30 de ani de la producerea evenimentelor”, a declarat pentru „Adevărul” şeful Parchetelor Militare.

„Aş vrea să accentuez acest aspect legat de readucerea probelor la dosar, pentru a nu se înţelege din nou, în mod eronat, că acestea ar fi fost distruse. Nu. Probele anulate anterior printr-o procedură în faţa instanţei au fost readuse la dosar cu respectarea normelor prevăzute în actualul Cod de Procedură Penală, astfel încât constituie probatoriu al noului dosar. Au fost anulate actele procedurale istorice, considerându-se că au fost întocmite diverse acte fără respectarea normelor de procedură şi, pe cale de consecinţă, tot ce a fost lucrat ulterior a fost lovit de nulitate. Am început deja audierea martorilor în dosar şi dosarul va primi o soluţie într-un timp, vă asigur, rezonabil, aşa cum prevăd şi legislaţia internă şi CEDO”, a mai menţionat Cătălin Ranco Piţu, reafirmându-şi convingerea că actuala echipă de procurori care instrumentează dosarul „va lucra şi bine şi repede prin raportare la complexitatea cauzei”.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.

Doi ani mai târziu, dosarul a fost trimis restituit procurorilor, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anulând, în mai 2019, ordinele de punere sub acuzare a inculpaţilor, dar şi toate probele din rechizitoriu. 

SIIJ şi procurorul general au contestat măsura, însă ÎCCJ a respins toate aceste contestaţii, decizia de restituire a dosarului către Parchet, din decembrie 2020, fiind definitivă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite