SRI, despre românul cercetat pentru trădare: A colectat informații cu caracter militar și le-a transmis către diplomați din Ambasada Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetățeanul român cercetat pentru trădare, în cazul căruia a fost dispusă arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, a colectat informații cu caracter militar și le-a transmis către diplomați din Ambasada Rusiei, arată Serviciului Român de Informați, într-un comunicat.

 Alexandru Piscan. FOTO: Facebook
Alexandru Piscan. FOTO: Facebook

„În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, precizează, vineri, SRI.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.

Diplomatul rus la care au ajuns informațiile, declarat persona non grata

În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, „a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968”, amintește SRI.

Potrivit Ministerului de Externe, diplomatul din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București este acuzat de activități care contravin prevederilor amintitei Convenții de la Viena.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, a transmis  Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Despre Dorin Alexandru Piscan

Amintim că, Dorin Alexandru Piscan, are o activitate bogată pe pagina sa de Facebook.

De curând el i-a făcut un portret premierului controversat al Slovaciei, Robert Fico, victima unei tentative de asasinat, despre care a scris, într-o postare, că „este un premier care a arătat că lupta pentru țara lui și pentru interesul poporului slovac. Un reformator și un susținător al valorilor esențiale, echilibrului și stabilități și a reformării unei Europe compromise moral. Atunci când ideile tale și planurile pentru tara ta deranjează ești supus atacurilor de orice natura”.  

Totodată, Dorin Alexandru Piscan este și un adept al teoriilor lui Cosmin Gușă, prezentat candidat la alegerile prezidențiale din România, distribuind masiv postările politicianului pe Facebook.

Alexandru Piscan este, de asemenea, un susținător al patronului de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, iar atunci când bărbatul a ieșit din arest a mers să planteze împreună cu el arbori la ferma Dacilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite