Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.

Alexandru Piscan FOTO: Facebook
Alexandru Piscan FOTO: Facebook

UPDATE: Dorin Alexandru Piscan, acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO are o activitate bogată pe pagina sa de Facebook.

De curând el i-a făcut un portret premierului controversat al Slovaciei, Robert Fico, victima unei tentative de asasinat.

Despre Fico se știe că este un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban. Fico a criticat în special poziția Uniunii Europene în raport cu agresiunea rusă din Ucraina.

„Robert Fico un premier care a aratat ca lupta pentru tara lui si pentru interesul poporului slovac. Un reformator si un sustinator al valorilor esentiale, echilibrului si stabilitati si a reformarii unei Europe compromise moral. Atunci cand ideile tale si planurile pentru tara ta deranjeaza esti supus atacurilor de orice natura”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Alexandru Piscan.

Alexandru Piscan este un susținător al patronului de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, iar atunci când bărbatul a ieșit din arest a mers să planteze împreună cu el arbori la ferma Dacilor.

„Astazi ne-am strans la Ferma Dacilor, sa plantam arbori in memoria celor care nu mai sunt printre noi, odata cu ei am plantat si speranta si promisiunea ca mereu vom fi alaturi de Dinicu Cornel si nu ne vom dezice de el si nici de acest loc. Cornel este un luptator si va avea puterea sa mearga inainte si sa ridice inapoi din cenusa acest loc. Pe langa familie si prieteni, ce m-a impresionat a fost ca au venit si oameni care nu l-au cunosct niciodata pe Cornel. Daca am invatat ceva din toata aceasta intamplare este ca in cele mai grele momente din viata vei vedea cu adevarat cine iti sunt prieteni si cei care iti vor fi alaturi neconditionat... unii sunt ca frunzele, la primul vant cad, altii sunt precum crengile, rezista o vreme, dar dupa se rup si cad, altii sunt ca radacinile, indiferent de vreme sau cat de greu va fi, vor ramane acolo, neclintiti. Copacii plantati astazi sunt exact dovada acelei radacini, astazi a fost vorba despre radacini si cat de puternice sunt”, a scris pe facebook Alexandru Piscan.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au reținut un cetățean român acuzat de trădare.

Alexandru Piscan FOTO: Facebook
Alexandru Piscan FOTO: Facebook

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. 

Cum motivează instanța arestarea românului pentru trădare în favoarea Rusiei.

”În baza art. 202 din Codul de procedură penală, raportat la art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, dispune luarea măsuri arestării preventive a inculpatului PISCAN ALEXANDRU-DORIN (DATE), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare, în formă continuată, prevăzută de art. 394 lit. b) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.05.2024, până la data de 21.06.2024, inclusiv. În temeiul art. 230 din Codul de procedură penală, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație, în termen de 48 ore de la pronunțare pentru părțile prezente și de la comunicare pentru cele lipsă. Pronunțată în ședința din camera de consiliu de la 23.05.2024, ora 18:40”, se arată în decizia judecătorilor.

Dorin Alexandru Piscan și-a anunțat în 2019 candidatura ca independent la Primăria municipiului Ploiesti. 

image

În urma unei anchete amănunțite, a fost stabilit că inculpatul a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO.

Conform probelor administrate, încă din 2022, inculpatul a supravegheat și a colectat informații militare sensibile, inclusiv fotografii ale tehnicii militare de luptă și ale deplasărilor de personal în zona de graniță cu Ucraina, în apropierea municipiului Tulcea. Aceste informații au fost transmise ulterior către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În urma perchezițiilor domiciliare, anchetatorii au identificat și ridicat multiple mijloace de probă, consolidând acuzațiile aduse împotriva inculpatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite