Șeful Poliției Cluj, reținut. Ce acuzații i se aduc

0
Publicat:

Mihai Rus, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, a fost reținut pentru 24 de ore. Alături de el, mai mulți polițiști sunt urmăriți în două dosare.

Chestorul Mihai Rus a fost reținut pentru 24 de ore.
Chestorul Mihai Rus a fost reținut pentru 24 de ore.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, luni, 17 iunie, că Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut pentru 24 de ore pentru că a încercat să fenteze radarul. Potrivit sursei citate, el a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și fals în declarații.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților:RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- fals în declarații”, au informat reprezentanții DNA.

Încă un chestor reținut de DNA

Alături de Rus, au fost reținuți Mircea Aurelian Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- complicitate la fals în declarații,- omisiunea sesizării, dar și Raul Ioan Pașca, agent principal de poliție la Serviciul Rutier. Și acesta a fost reținut pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În fine, pe lista celor reținuți mai apare Claudiu Cătălin Mureșan, agent principal de poliție în cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale”, se mai menționează în comunicat.

Ce s-a întâmplat

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Raul Ioan Pașca, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție., se mai precizează în același comunicat.

„De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au confirmat reprezentanții DNA.  

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj au descins, luni, din nou în birourile Inspectoratului de Poliție Județean și Poliției Rutiere Cluj. Este vorba despre un dosar de fapte de corupție în care apare și numele chestorului Mihai Rus, despre care presa locală spune că ar fi nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus. 

„Procurorii DNA efectuează percheziții în 2 (două) locații situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituții publice, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, au transmis, într-o primă fază, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție.  

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite