Scandalul toxiinfecțiilor alimentare de la Academia de Poliție: „Referitor la imaginile apărute în spațiul online, se fac verificări”

0
Publicat:

Academia de Poliție a confirmat că problemele studenților au continuat și după noaptea de 14/15 noiembrie, când peste 50 de tineri au ajuns la Institutul „Matei Balș”. După ce studenții au prin curaj și au transmis imagini mai multor lideri de sindicat, conducerea a luat și alte măsuri, menționate într-un răspuns transmis către „Adevărul”.

Studenții ar fi primit mâncare la fel de proastă și la o zi după evenimente Sursa Foto: OLTPOL
Studenții ar fi primit mâncare la fel de proastă și la o zi după evenimente Sursa Foto: OLTPOL

Studenții Academiei de Poliție s-au plâns că au continuat să primească mâncare proastă chiar și după ce 57 dintre ei au acuzat probleme digestive și au ajuns la spital. În fotografiile transmise de studenți, chiar la o zi după evenimente, către mai mulți lideri de sindicat, se observă viermi în cartofii din ciorbă. Tot studenții au transmis un scurt video în care se observă cum un șobolan se plimbă nestingherit pe lângă pubela din curte.

Aceleași fotografii ar fi fost prezentate și unui reprezentant al Academiei, responsabil de partea de cantină, care i-a băgat pe studenți în ședință. Acesta mai întâi a pus la îndoială faptul că fotografiile ar fi reale, sugerând că se pot edita, în cele din urmă încercând să-i convingă pe studenți că alimentele vin în pungi, anumite produse sunt prefierte, și că nu poate fi controlată fiecare bucățică de cartof. 

Problemele digestive ar putea, în schimb, să apară și ca urmare a faptului că studenții nu mănâncă doar de la cantina instituției, ci își comandă mâncare și din afară, li s-ar fi spus studenților în respectiva ședință.

„A zis că și din cauza bărbii ne-a fost rău, că barba reține microbi”  

După evenimentele din noaptea de marți spre miercuri, 14/15 noiembrie 2023, preocuparea oficialilor din cadrul Academiei, acuză studenții, ar fi fost să descopere cum au ajuns informațiile și imaginile în mass-media, nicidecum să se identifice sursa toxiinfecției alimentare.

„Credeți că cu pozele voastre s-a rezolvat ceva? Credeți că se va rezolva ceva?”, ar fi fost certați studenții, băgați de urgență în ședință. Acestora li s-a recomandat ca în situațiile în care se confruntă cu probleme să le raporteze direct ofițerului de serviciu sau comandanților.

Discuții între studenți SURSA: OLTPOL
Discuții între studenți SURSA: OLTPOL

„La cabinet ni s-a zis că suntem niște <prostituate care cine știe pe unde au umblat și au luat boli> și acum venim la ei să ne trateze”, s-au plâns studenții. „... a zis că și din cauza bărbii ne-a fost rău, că barba reține microbi”, este un alt mesaj ajuns de la studenți la liderul sindicatului OLTPOL, Cristel Ioțu, cel care a sesizat problema în dimineața zilei de miercuri.

Academia de Poliție confirmă alte peste 20 de cazuri

Reprezentanții Academiei de Poliție „Alexandru Iona Cuza” confirmă că studenții au continuat să se simtă rău și după ziua de miercuri, peste 20 de persoane fiind consultate de medic. Printre măsurile adoptate de instituție după acest eveniment se numără permanentizarea serviciului medical în instituție, dar și adoptarea unor „măsuri suplimentare de igienizare a spațiilor de cazare, de servire a mesei și a celor destinate ca săli de clasă”.

În urma publicării imaginilor cu mâncarea cu viermi și a cadrelor cu șobolanul care se plimbă nestingherit se fac verificări, se precizează în răspunsul transmis la solicitarea „Adevărul”, fără a se detalia dacă verificările au ca scop să se stabilească dacă imaginile au fost făcute cu adevărat în cantina instituției, respectiv în curte, sau să se identifice cum au ajuns acestea în spațiul public.

Redăm mai jos, integral, răspunsul transmis de Academia de Poliție la solicitarea „Adevărul”:

În vederea informării opiniei publice, facem următoarele precizări:

Încă de la începutul primelor simptome (14/15 noiembrie) apărute în rândul studenților Academiei și până în momentul de față, conducerea instituției noastre sa preocupat continuu de starea de sănătate a studenților, sens în care au fost adoptate următoarele măsuri:

a fost constituită o comisie din cadrul Direcției Medicale formată din medici ai Ministerului Afacerilor Interne care monitorizează activitățile desfășurate în cadrul instituției noastre referitoare la ancheta epidemiologică aflată încă în derulare;

la nivelul Academiei de Poliție se efectuează verificări cu sprijinul Direcției Generale Logistice a Ministerului Afacerilor Interne privind respectarea tuturor normelor de depozitare, de manipulare, de preparare și servire a alimentelor;

s-a dispus prelevarea de probe atât din alimente cât și din spațiile de servire a mesei efectuându-se analiza acestora;

întregul personal de deservire din blocul alimentar implicat în activitatea de hrănire a studenților din data de 14.11.2023 a fost testat, suplimentar față de testările periodice prevăzute de lege, de Direcția Medicală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

au fost luate măsuri suplimentare de igienizare a spațiilor de cazare, de servire a mesei și a celor destinate ca săli de clasă;

s-a instituit permanența serviciului medical în instituție pentru atenta supraveghere a studenților;

• se monitorizează introducerea și consumul de alimente din afara instituției până la finalizarea tuturor verificărilor.

Referitor la imaginile apărute în spațiul online, se efectuează verificări la nivelul instituției noastre, de către structurile competente.

Prin curtea Academiei se plimbă nestingherit un șobolan Sursa: captura video OLTPOL
Prin curtea Academiei se plimbă nestingherit un șobolan Sursa: captura video OLTPOL

Într-adevăr, după noaptea din 14 spre 15 noiembrie 2023, au mai fost înregistrate câteva cazuri (13 cazuri – 15/16 noiembrie și 11 cazuri - 16/17 noiembrie) cu simptomatologie ușoară.

Precizăm că zilnic, în cadrul instituției, servesc masa peste 1500 de studenți. Având în vedere măsurile care au fost luate de urgență de către conducerea instituției noastre precum și faptul că procesul didactic nu a fost afectat și niciun student al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” nu a fost internat, activitatea de pregătire continuă cu atenție sporită în ceea ce privește implementarea măsurilor dispuse.

Nu în ultimul rând, conducerea instituției își exprimă regretul pentru această situație și asigură opinia publică că are toată deschiderea pentru a o informa periodic și în mod transparent cu privire la aspectele vieții universitare”.

Corpul de control al ministrului Predoiu face verificări

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” au ajuns și inspectorii din cadrul Corpului de Control al ministrului de Interne. Comisia constituită este coordonată de către secretarul general adjunct al MAI și este formată din specialiști ai Departamentului pentru Situații de Urgență, Direcției Medicale și ai Direcției Generale Logistice. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite