Raport nefavorabil pentru România. Departamentul de stat al SUA menționează „corupția guvernamentală gravă” în 2023

0
Publicat:

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a publicat Raportul său privind situația drepturilor omului în România, în anul 2023.

Corupție în România FOTO: Shutterstock
Corupție în România FOTO: Shutterstock

În Raport, Capitolul despre România se deschide cu următoarele concluzii:

”Nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește situația drepturilor omului în România în cursul anului”; ”Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”; ”Guvernul a luat măsuri credibile pentru a identifica și a pedepsi funcționarii care ar fi putut comite abuzuri în domeniul drepturilor omului, dar în unele cazuri acțiunile guvernului au fost insuficiente și impunitatea a reprezentat o problemă”; ”Constituția și legea prevedeau un sistem judiciar independent, iar guvernul a respectat, în general, independența și imparțialitatea justiției. Ineficiența și lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară au subminat uneori independența și imparțialitatea justiției”, potrivit hotnews.ro.

În același raport, se vorbește și despre cazul Cherecheș

”În noiembrie, judecătoarea Georgiana Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj a denunțat rudele primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru că au încercat să o mituiască cu 50.000 de euro (54.050 de dolari) în schimbul achitării primarului Cherecheș de acuzațiile de corupție. În ciuda faptului că a fost cea care l-a denunțat pe Cherecheș, judecătoarea Farcas-Hingan a rămas parte din completul de judecători care, în cele din urmă, l-a condamnat pe primar pentru corupție, după ce a susținut că ar putea rămâne imparțială”, se scrie în documentul de la Washington.

Documentul mai arată că persoanelor și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public și vorbește despre cazul Emilia Șercan.

”Raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei privind această țară a remarcat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public”, subliniază în raport.

”Publicația online independentă Hotnews a susținut că hărțuirea împotriva lui Șercan a fost tolerată și, posibil, dirijată de reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL), aflat la guvernare”, consemnează documentul oficial.

Hotnews a afirmat că membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan în timpul interviurilor cu presa și să insiste că aceasta are "o vendetă politică" și "intenții rele". În ianuarie, două articole denigratoare la adresa lui Șercan au fost publicate pe Facebook și pe două site-uri de știri”.

Departamentul de Stat al SUA arată că ”Platforma Misreport a analizat postările și a susținut că acestea au fost plătite de o agenție de publicitate înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă ca având contracte cu PNL în campaniile electorale din 2020. Șercan a afirmat că a fost victima unei bine documentate "campanii de denigrare orchestrate de guvern".

Mită în sistemul de sănătate

Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice sunt evidențiate în raport.  ”Transparency International a observat că au fost raportate niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție se arată în capitolul legat de corupție.

„Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate. Mass-media a raportat că, în cursul anului, Direcția Națională Anticorupție a instrumentat peste 50 de cazuri legate de corupție în sistemul de sănătate, inclusiv cazuri împotriva unui manager, a șapte medici și a trei directori de spital”, susține raportul.

Întregul raport este disponibil AICI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite