Inspecţia Judiciară şi o parte a presei, aservite politicului în guvernarea PSD - Raportul Departamentului de Stat al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat Michael Pompeo, şeful Departamentului de Stat al SUAImagine: Facebook / US Department of State
Secretarul de stat Michael Pompeo, şeful Departamentului de Stat al SUAImagine: Facebook / US Department of State

Influenţa politicului asupra Inspecţiei Judiciare şi aservirea unei părţi din mass media pe lângă putere, lipsa dotărilor din instanţe şi tergiversarea proceselor, precum şi mita ca fapt obişnuit în sistemul public de sănătate sunt aspectele negative remarcate în ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la România.

În Raportul pe anul 2019 cu privire la România - prezentat de secretarul de stat Michael Pompeo (foto) - specialiştii americani au remarcat o strânsă legătură între factorul politic, mediul juridic şi mass-media, mai precis în privinţa presiunilor împotriva judecătorilor sau a procurorilor. Părţi întregi din raport fac referire la perioada de guvernare a PSD, atunci când vorbesc despre „Guvern”.

Întreg Raportul pe anul 2019 poate fi descărcat de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.


„Constituţia garantează independenţa sistemului judiciar, iar CSM este garantul independenţei magistraţilor. În general CSM a acţionat transparent şi i-a suspendat din funcţie pe judecătorii şi procurorii suspectaţi că au încălcat legea. Au fost însă semnalări în care Inspecţia Judiciară – un organism independent în cadrul CSM – a fost infuenţat politic şi a fost folosit împotriva unor magistraţi care instrumentau dosare în care erau vizaţi oficiali guvernamentali sau aliaţi ai lor”, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA.


Nici Secţia Specială nu a fost uitată în Raport, deşi Departamentul de Stat nu a inclus în document ultimele demersuri desfiinţare a SIIJ. „O serie de ordonanţe de urgenţă şi alte modificări legislative aduse în 2018 au creat reglementări antagonice, au declanşat confuzie legislativă şi proteste publice din partea unor judecători şi procurori. Deşi fostul guvern a abrogat anumite reglementări, le-a lăsat în vigoare pe cele care stau la baza funcţionării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), o entitate despre care mediul judiciar spune că i-ar putea intimida pe judecători şi pe procurori”, notează oficialii SUA.

Presa, politizată excesiv

Departamentul de Stat al SUA remarcă aportul unor instituţii media în influenţa politicului asupra Justiţiei. „Constituţia garantează libertatea de exprimare, inclusiv libertatea presei, iar Guvernul a respectat, în general, acest drept. Organizaţiile media private au remarcat însă o politizare excesivă a presei, mecanisme de finanţare ilegală şi o politică editorial subordonată fostului partid aflat la putere, ori intereselor patronilor. (…) Deşi presa este independentă, politicieni sau persoane cu legături strânse în mediul politic ori grupuri de interese din acesată zonă controlează entităţi media la nivel national sau local. Ştirile sau politica editorială a acestor entităţi media reflenctă viziunea celor care le controlează, fapt care duce la atacuri de presă la adresa opoziţiei sau a altor instituţii media”, scriu oficialii SUA.


În Raport se arată că în sistemul de Sănătată şi în cel al achiziţiilor publice România nu a făcut eforturi semnificative pentru a combate corupţia: „Corupţia este răspândită în mediul achiziţiilor publice. O lege din 2016 prevedea un mecanism cuprinzător pentru a combate conflictul de interese, dar normele nu au fost implementate. Mita era un fapt obişnuit în sectorul public, mai ales în sistemul de Sănătate. Organismele de control din sistemul de Sănătate, precum şi corpul de control de resort au fost în general inactive. În ciuda accentului pe prevenţie din Strategia Naţională Anticporupţie, Guvernul şi entităţile de control nu au făcut progrese semnificative în această direcţie”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite