Departamentul de Stat al SUA: Corupţia guvernamentală a rămas o problemă în România în 2011, iar sistemul judiciar este uneori părtinitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat american constată, în raportul pe 2011 privind drepturile omului, că România continuă să aibă probleme cu corupţia funcţionarilor, există cazuri de lipsă de obiectivitate a sistemului judiciar, abuzuri ale agenţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi cu traficul de persoane.

Legislaţia din România prevede sancţiuni penale pentru corupţie la nivel oficial, dar legea nu a fost aplicată efectiv în mare parte din cauza problemelor din interiorul sistemului judiciar, se subliniază în raport, care aminteşte că indicatorii Băncii Mondiale privind corupţia au scos în evidenţă faptul că aceasta reprezintă o problemă.

Direcţia naţională anticorupţie a continuat în 2011 anchetele privind astfel de cazuri la nivel mediu şi înalt, iar o estimare preliminară a arătat că anul trecut au fost pronunţate cele mai multe condamnări definitive de la crearea acestei agenţii, în 2002.

Pe de altă parte, au persistat întârzierile semnificative în procesele de corupţie la nivel înalt, deşi ritmul unora dintre aceste procese s-a mai accelerat la finalul anului, în timp ce verdictele în cazuri de corupţie au fost frecvent necorespunzătoare, se remarcă în raport.

Autorii documentului notează că sistemul judiciar al ţării a fost frecvent ţinta criticilor în 2011 din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a oficialităţilor publice şi că, deşi Consiliul Superior al Magistraturii şi-a îmbunătăţit transparenţa operaţiunilor şi a adoptat o strategie de susţinere a integrităţii în acest sistem, nu au fost stabilite proceduri pentru rezolvarea potenţialelor conflicte de interese în rândul judecătorilor.

Totodată, nu a reuşit să identifice şi să sancţioneze în mod constant abuzurile judiciare, în timp ce practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosare la procuratură pentru investigaţii suplimentare a contribuit la tergiversarea procedurilor în justiţie, se menţionează în raport.

Acesta mai notează că, la nivelul întregii guvernări, conflictul de interese a continuat să reprezinte un motiv de preocupare pe parcursul lui 2011.

Raportul se referă şi la corupţia din cadrul poliţiei, despre care se afirmă că a contribuit la lipsa de respect a cetăţenilor faţă de această instituţie, în condiţiile în care salariile mici au contribuit la lipsa de personal şi la susceptibilitatea unor reprezentanţi ai săi de a primi mită.

"Probleme majore în materie de drepturile omului rămân traficul de persoane în vederea muncii forţate, exploatarea sexuală şi obligarea unor persoane să cerşească. A continuat practica discriminării sociale semnificative la adresa romilor. Corupţia în rândul funcţionarilor publici rămâne un fenomen răspândit care afectează toate sectoarele societăţii", se arată în raportul Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în România în anul 2011.

"În cursul anului 2011, au fost semnalate cazuri în care Poliţia şi Jandarmeria au maltratat şi persecutat deţinuţi şi etnici romi. Sitauţia din peniteciare rămâne dificilă", notează Departamentul de Stat american."Sistemului judiciar îi lipseşte imparţialitatea, iar uneori este supus influenţelor politice", adaugă raportul, subliniind că restituirea proprietăţilor este destul de lentă şi că Guvernul nu a luat măsuri concrete pentru restituirea proprietăţilor bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist.

Conform raportului, în România continuă să existe o lege care limitează practicile religioase ale unor confesiuni şi au fost semnalate acte de discriminare împotriva femeilor, abuzuri asupra copiilor şi acte de discriminare la adresa minorităţilor sexuale.

România are o presă independentă, dar grupuri media sunt influenţate politic

România are, în general, o presă independentă şi activă, dar unele grupuri media sunt deţinute de persoane ce au legături cu partide politice, existând tendinţa concentrării controlului asupra instituţiilor media, la nivel naţional, în mâinile câtorva indivizi bogaţi, notează Departamentul de Stat.

Conform raportului Departamentului de Stat american pe anul 2011 privind drepturile omului, Constituţia României garantează libertatea de exprimare şi libertatea instituţiilor de presă şi "Guvernul respectă în general aceste drepturi".

În secţiunea despre libertatea presei, raportul Departamentului de Stat american constată că în România există, în general, instituţii media active şi independente, dar unele grupuri de presă sunt deţinute de persoane care au legături cu grupuri politice şi există tendinţa concentrării controlului asupra instituţiilor media, la nivel naţional, în mâinile câtorva persoane bogate.

"Deşi presa independentă este activă şi reuşeşte să prezinte nerestricţionat o varietate de puncte de vedere, politicieni şi persoane care au legături strânse cu politicieni şi cu formaţiuni politice fie deţin, fie au control indirect asupra a numeroase instituţii media, la nivel local şi naţional; în plus, informaţiile şi tonul editorial ale acestor instituţii media reflectă frecvent părerile proprietarilor. Tendinţa de concentrare a controlului asupra instituţiilor media, la nivel naţional, în mâinile câtorva indivizi bogaţi a continuat", precizează raportul Departamentului de Stat american.

Totodată, raportul american subliniază că, pe Internet, în România continuă să fie difuzate "materiale cu caracter antisemit" şi puncte de vedere cu accente "antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite