Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență

0
Publicat:

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de cel puțin 10 ani, din aceeași categorie, relatează Agerpres.

Minorii de 17 ani ar putea conduce alături de șoferi cu 10 ani de experiență - Foto Freepik
Minorii de 17 ani ar putea conduce alături de șoferi cu 10 ani de experiență - Foto Freepik

Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto. O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani, accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani având ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, spun iniţiatorii proiectului legislativ, parlamentari PNL, UDMR, USR, PSD şi neafiliaţi, în motivare. 

Actul legislativ ar modifica și completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru modificarea şi completarea art.337 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal. 

Conform proiectului, însoțitorul minorului aflat la volan va răspunde solidar pentru încălcările regulilor de circulație comise de acesta. 

Persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie. Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se precizează în expunerea de motive. 

Sistemul propus, în care minorii sunt însoțiți de șoferi experimentați la volan, este inspirat din țări UE precum Germania și Austria, dar și din Marea Britanie. Această abordare a contribuit la reducerea accidentelor rutiere cauzate de tinerii șoferi și la acumularea de experiență sub supravegherea unui adult. În aceste țări, însoțitorul trebuie să aibă permis de cel puțin 10 ani în aceeași categorie.

Proiectul este în prezent în atenția Senatului, fiind prima Cameră legislativă sesizată. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite