Șoferii vor putea fi amendați în baza înregistrărilor camerelor de bord

0
Publicat:

Dacă un proiect de modificare a Codului rutier repus recent în dezbatere publică va fi aprobat, șoferii vor putea fi sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice.  

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Poliția Rutieră va pune la punct o platformă informatică pentru încărcarea imaginilor.  „Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (...) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz“, se arată în proiect.

Imaginile pot fi utilizate pentru sancționarea celor care, între altele, întorc mașina prin folosirea frânei de ajutor, schimbă benzile de circulație foarte des, accelerează agresiv, derapează intenționat, circulă foarte aproape de vehiculul din față sau folosesc aiurea semnalele acustice și luminoase.

Concret, prin viitoarea ordonanță se introduce o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

În plus, polițiștii vor putea prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite