Procurorul Lucian Papici, care l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, pleacă de la DNA la Parchetul Tribunalului Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Papici l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul” FOTO Mediafax
Lucian Papici l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul” FOTO Mediafax

Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul „Referendumul” în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, îşi va încheia activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sfârşitul lunii august, urmând să se întoarcă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Decizia a fost luată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea magistratului.

Lucian Papici, procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA, îşi va înceta activitatea în cadrul structurii centrale începând cu 31 august, potrivit unei decizii luate de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa de marţi.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii domnului procuror Papici Lucian Gheorghe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş (unitate de parchet de la care provine), începând cu data de 31 august 2015. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât eliberarea domnului procuror Papici Lucian Gheorghe din funcţia de procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei -DNA, începând cu data încetării activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie”, potrivit deciziei membrilor CSM, arată Mediafax.

Conform unor surse judiciare, hotărârea CSM a fost luată ca urmare a unei solicitări făcute de procurorul Lucian Papici.

Mandatul lui Papici ca şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I DNA era până în noiembrie 2016.

Papici a instrumentat dosarul „Referendumul”

Printre cele mai importante cazuri instrumentate de procurorul Lucian Papici se numără şi dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alţi 70 de inculpaţi. Aceştia sunt suspectaţi de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. 

În acest caz, magistraţii Curţii Supreme l-au condamnat, pe 15 mai, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendare. Apelul formulat de procurori şi de inculpaţii condamnaţi în dosar se va judeca pe 28 septembrie la Înalta Curte.

Numiri „cu cântec” la DNA

Un scandal legat de delegarea procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I a DNA a izbucnit în 2013. Mai exact, în a doua jumătate a lunii septembrie 2013, Laura Codruţa Kovesi înainta procurorului general al României, Tiberiu Niţu, propunerea care îl viza pe Papici, iar pe 23 septembrie 2013, procurorul general Tiberiu Niţu i-a prelungit delegarea lui Papici la şefia Secţiei I din DNA.

Ulterior, pe 2 octombrie 2013, Niţu a decis încetarea delegării procurorului Papici şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, iar în locul celor doi au fost delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul General preciza la acea vreme că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Niţu informa Direcţia Naţională Anticorupţie printr-un fax că delegarea lui Papici încetează din 2 octombrie 2013, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

În replică, DNA reclama că, pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului Direcţiei.

Mai mult, în cadrul discuţiilor apărute între structurile din subordinea Ministerului Justiţiei au fost făcute trimiteri la cauzele instrumentate de Papici, unul dintre acestea fiind dosarul „Referendumul”.

Ponta: „Papici, marele băsist, moralist”

Premierul Victor Ponta declara la acea vreme că procurorul Papici este „marele băsist, morarist”.

„Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem, îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din aştia puşi de Băsescu, care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Morar, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, spunea Ponta.

Ulterior, procurorul Lucian Papici a cerut CSM să-i apere reputaţia, iar pe 8 octombrie 2013, Plenul Consiliului decidea că reputaţia profesională a procurorului DNA a fost afectată de afirmaţiile premierului.

Băsescu: Ponta a comandat, iar Niţu a executat

De asemenea, şeful statului declara, pe 7 octombrie 2013, că „prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general” s-au încălcat legea şi acordul de cooperare dintre preşedinte şi premier.

Traian Băsescu menţiona că, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere. 

„Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el pe mine, în probleme care ţin de obligaţile relaţiilor de serviciu. Spre exemplu, după unii comentatori, când sunt informat de procurorul general ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul", susţinea Băsescu.

Astfel, pe 20 noiembrie 2013, procurorul Papici a rămas la DNA, fiind numit de CSM ca şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I. În funcţiile de procuror-şef şi, respectiv, procuror-şef adjunct ai Secţiei I din DNA, CSM i-a avizat favorabil pe magistraţii Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, în timp ce Mariana Alexandru a fost numită procuror-şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Asta după ce ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ponta: Băsescu l-a chemat de mai multe ori la biroul său pe Papici

Traian Băsescu: Nu l-am cunoscut niciodată pe Papici. Azi, însă, am vorbit şi i-am cerut scuze pentru că a fost implicat în scandal

Înlocuitorii procurorilor Papici şi Alexandru, avizaţi favorabil de CSM. Şi judecătorul Ionuţ Matei a primit vot pozitiv pentru şefia Curţii Supreme

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: Nu a existat presiune politică în schimbarea procurorului Lucian Papici de la DNA

Codruţa Kovesi: Nu am nimic cu cei doi procurori care l-au înlocuit pe Papici. Schimbarea nu a fost corectă

CSM a hotărât să-i apere reputaţia procurorului Lucian Papici. Mark Gray: raportul MCV va aborda şi situaţia de la DNA

Dragnea: „Am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu se află la Codruţa Kovesi“

FOTO Proteste în Capitală după demiterea procurorului Papici de la DNA: "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!"

Demiterea lui Papici de la DNA reaprinde războiul Băsescu - Ponta. Crin Antonescu intră şi el în luptă: „Ce a făcut premierul este inacceptabil”

Ponta: „La DNA am vrut procurori care să nu stea pe telefon cu Cotroceniul“

Iliescu: „Ponta trebuia să se abţină de la comentarii în cazul Papici“

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Procurorul Lucian Papici: Declaraţiile denigratoare făcute de Ponta îmi afectează reputaţia

Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite