Codruţa Kovesi: Nu am nimic cu cei doi procurori care l-au înlocuit pe Papici. Schimbarea nu a fost corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a fost invitată într-o emisiune la TVR 1 FOTO Mediafax
Laura Codruţa Kovesi a fost invitată într-o emisiune la TVR 1 FOTO Mediafax

Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata emisiunii „La vârf” de la TVR1, în cadrul căreia a discutat despre demiterea procurorului Lucian Papici de la Secţia I Penală a DNA. Kovesi a declarat că nu are nimic cu procurorul care l-a înlocuit pe Papici, dar că modalitatea în care acesta a fost schimbat nu a fost corectă.

„Această încetare a numirii pe funcţie a creat o vulnerabilitate şi cei din conducere aveau nişte priorităţi şi aveau stabilite nişte reguli. Problema este modalitatea în care s-a făcut schimbarea”, a declarat procurorul-şef.

Kovesi a explicat că, potrivit regulamentului, nu trebuie ca aceste recomandări să fie scrise sau verbale. 

„Niţu a discutat în momentul în care m-a sunat şi mi-a spus că au încetat delegările. Nu am primit nicio explicaţie de la Niţu. Mi-a comunicat că este decizia pe care şi-o asumă”, a precizat procurorul-şef al DNA.

„Nu vreau să fac speculaţii. Cei doi procurori au avut o calitate meritorie şi şi-au respectat corespunzător atribuţiile”, a adăugat aceasta.

„Nu am nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi, dar schimbarea nu a fost corectă. Am făcut o recomandare scrisă Ministerului Justiţiei. Opţiunea mea a fost pentru Alexandru şi Papici. Mi-am menţinut poziţia iniţială după ce am aflat noii procurori”, a spus Kovesi.

Mai mult, aceasta a explicat că a transmis în scris recomandarea ca Alexandru şi Papici să fie numiţi pe funcţii de conducere, însă nu ar fi primit niciun răspuns în acest sens.

„Decizia de a se reveni la eventuale delegări aparţin procurorului general. Eu pot doar să propun”, a mai spus aceasta. 

„Procurorul Lucian Papici a avut o activitate remarcabilă. Secţia I este motorul DNA-ului”,

Aceasta a precizat că atât Papici, cât şi Alexandru au avut dosare importante şi nu are ce să le reproşeze, „din evaluările pe care le-am făcut, acestea sunt cele mai bune propuneri”.

În plus, Kovesi a zis că nu comentează ce spun oamenii politici. În privinţa acuzelor, însă, aceasta a ţinut să precizeze că DNA-ul nu face dosare politice, iar în foarte multe dintre dosarele în care sunt cercetaţi politicieni există plângeri penale.

„DNA, nu numai în perioada în care o conduc, a investigat persoane care aparţin mai multor partide politice. Au fost foarte multe cazuri în care au fost implicate persoane de la mai multe partide politice. Toate sesizările care ne vin de la toate instituţiile publice sunt înregistrate ca dosare penale. Nu poţi să faci o înregistrare astăzi şi în zece zile să dai şi o rezoluţie. Se lucrează în mod constant şi ritmic şi cu siguranţă vom avea soluţii în scurt timp”, a explicat Kovesi.

Mai mult, aceasta a precizat că singurul care poate explica ce s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat este chiar procurorul general.

Potrivit declaraţiilor şefului DNA, ministrul Justiţiei este cel care va face o nouă propunere pentru aceste funcţii şi chiar este o procedură în curs.

În privinţa lui Lucian Papici, şeful DNA a mai precizat că acesta nu mai poate ocupa şefia Secţiei I Penale, însă poate avea o altă funcţie în cadrul instituţiei.

„Mă aştept ca atunci când se cor face numiri şi propuneri să fiu consultată”, a explicat Kovesi.

Kovesi: Mi-am spus părerea despre noile numiri la telefon

„În momentul în care am primit acel telefon mi-am spus punctul de vedere. Am apreciat că la conducerea acestor secţii ar trebui să fie alte două persoane. Este foarte greu să ai încredere într-o persoană care nu are curaj să îţi spună că urmează să fie numită pe o funcţie de conducere şi să afli seara după comunicare”, a explicat Kovesi.

În privinţa lui Lucian Papici, Kovesi a precizat că este o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Secţia I a DNA investighează cele mai importante dosare de corupţie şi este foarte important ca cei care conduc să fie competenţi. Îmi doresc să fiu consultată cu privire la persoana care va fi numită”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

În privinţa întoarcerii acesteia în ţară, procurorul-şef a precizat că a fost sunată de un consilier al Ministerului Justiţiei care i-a transmis că a fost formulată această propunere. Ea a explicat că a considerat că este o poziţie din care îşi va putea să continua activitatea.

În privinţa procurorului general Tiberiu Niţu, Kovesi a zis că are cu acesta o relaţie profesională.

Dosarul Referendumul: Am verificat legalitatea soluţiei şi am trimis dosarul în instanţă

„Potrivit legii, procurorul-şef al DNA are ca atribuţie verificarea actelor sau verificarea soluţiilor propuse de şeful secţiei. Am verificat legalitatea soluţiei şi am trimis dosarul la Înalta Curte. Ca magistrat nu am voie să emit păreri deoarece este un dosar în lucru. Instanţa este singura competentă să se pronunţe cu privire la dosar”, a explicat Kovesi despre dosarul „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea a fost acuzat de fraudarea referendumului din 2012.

„La nivelul DNA sunt înregistrate 3.000 de dosare penale şi se fac investigaţii în toate. Pot să vă asigur că procurorii îşi continuă activitatea”, a mai spus Kovesi.

Aceasta a precizat că în fiecare zi sunt depuse plângeri şi că există dosare începute şi în mandatul acesteia, dar şi în mandatul procurorul anterior, apreciind că este important să fie soluţionate rapid şi corect.

În privinţa relaţiei cu serviciile secrete, procurorul-şef a precizat că are o relaţie „foarte bună cu SRI” şi că primesc informări tot timpul de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul de Externe.

Dosarul deputatului Ioan Oltean, în curs de urmărire penală

Procurorul a precizat că, în cazul deputatului Ioan Oltean, dosarul este în faza de urmărire penală, însă nu poate da detalii deoarece este un dosar în lucru şi nu poate face declaraţii publice. 

„Este un dosar în lucru şi nu pot face declaraţii publice. Una dintre fapte este folosirea de informaţii nedestinate publicului”, a adăugat şeful DNA.

În cadrul emisiunii a fost abordat şi subiectul privind Roşia Montană, procurorul precizând că au fost dosare care au vizat Roşia Montană, însă acestea au fost închise în trecut şi că în prezent nu există dosare începute în acest caz.

În privinţa raportului MCV, Kovesi a precizat că aşteaptă raportul pentru a vedea cum va fi surprinsă această problemă.

„După datele statistice stăm foarte bine. Peste 90% din  dosare trimise în instanţă sunt condamnări, 40% din condamnări sunt de închisoare cu executare“, a conchis Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite