Prințul fugar, Paul Lambrino, face un nou apel pentru libertate. Modul în care vrea să evite extrădarea

0
Publicat:

Paul Lambrino vrea să scape de arestul preventiv, acesta a depus o nouă cerere pentru eliberarea pe cauțiune, potrivit unor surse judiciare din Malta. Luni, instanța i-a respins cererea de eliberare pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor care i se aduc.

Printul Paul a depus o nouă cerere de eliberare pe cauțiune
Printul Paul a depus o nouă cerere de eliberare pe cauțiune

Tribunalul din Malta va judeca mâine o nouă cerere de eliberare pe cauțiune depusă de autointitulatul prinț Paul al României, au spus surse judiciare pentru „Adevărul”. Vineri, un alt judecător va examina cazul prințului condamnat.

În acest timp, instanța din România a transmis autorităților malteze mandatul de arestare european tradus, împreună cu alte documente relevante, așa cum a promis zilele trecute Ministrul Justiției. 

Reamintim că duminică, 28 aprilie, Paul al României, a fost arestat în Malta, în baza unui mandat european. Paul era împreună cu soția sa, Lia, la un hotel atunci când a fost arestat de polițiști din Malta. Avocatul său a menționat că acesta se afla la Valletta în calitate de invitat la un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta și că a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”.

Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video
Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video

Luni, 29 aprilie, prințului fugar i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor care i se aduc.  

Paul Lambrino a contestat extrădarea, susținând că documentele prezentate sunt motivate politic. El a fost condamnat în absență la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție și alte acuzații, după ce a fugit din țară înainte de a afla sentința, în 2020. Avocatul său, Jason Azzopardi, a invocat deciziile instanțelor din Paris care au respins mandatul de arestare, caracterizândul drept un act de "răzbunare" politică. Instanța din Malta a respins cererea de eliberare pe cauțiune, evidențiind gravitatea acuzațiilor și dorința ca Paul Lambrino să execute pedeapsa.  

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim din Rodos și din Malta a dezmințit orice legătură cu prințul. 

Paul Lambrino este în prezent în custodia autorităților din Malta și va fi audiat pe 9 mai. Ministrul Justiției va continua demersurile pentru extrădarea lui în România. 

Zilele trecute, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a lăudat cooperarea între Poliția Română, Poliția din Franța și Malta în cazul lui Paul de România. Acesta a fost condamnat pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență, dare de mită și spălare de bani în dosarul Ferma Băneasa. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare. Gorghiu a menționat că va discuta cu omologul său din Malta, iar procedura de extrădare ar putea dura între 3 și 6 luni.  

Paul Lambrino a fost arestat în Franța în iunie 2022, însă, pe 6 aprilie 2024,  Franța a respins cererea de extrădare, motivul invocat a fost nelegalitatea completului de judecată din România. 

Prințul Paul a fost acuzat că a colaborat cu o bandă de infractori pentru a recupera proprietăți pe care le pretindea ca moștenitor al familiei regale românești între 2006 și 2013, inclusiv pădurea Snagov și ferma Băneasa. În total, 18 persoane au fost condamnate în acest dosar. Prejudiciu estimat este de 145 de milioane de euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite