Cum încearcă Paul de România să scape de extrădare. Avocat: A fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Lambrino, cunoscut sub numele de Paul de România, participa la un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta atunci când a fost reținut de polițiști. Avocatul său subliniază că acesta a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”.

Printul Paul a fost capturat duminică, în Malta - Foto Arhivă
Printul Paul a fost capturat duminică, în Malta - Foto Arhivă

UPDATE: Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a felicitat, marţi, Poliția Română, pentru cooperarea pe care a avut-o cu poliția din Franța și cu cea din Malta în cazul fugarului Filip Paul al României.

Dați-mi voie să felicit pentru început și eu Poliția Română, pentru cooperarea impecabilă pe care a avut-o cu poliția din Franța și cu cea din Malta, pentru că, grație acestei colaborări foarte bune, fugarul a fost prins, identificat și prins după ce a părăsit teritoriul Franței. Vă amintesc că acest fugar a fost condamnat la închisoare cu o pedeapsă de 3 ani și patru luni pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul cunoscut publicului, Ferma Băneasa, prejudiciu, într-adevăr, este unul extrem de mare, de 9.523.769 euro, motiv pentru care, din data de 18/12/2020 s-a emis un mandat european de arestare pe numele acestuia și vă asigur că instanța de executare, Curtea de Apel Brașov, a întreprins de atunci până astăzi toate diligențele pentru a putea întoarce acest fugar în țară”, a declarat Alina Gorghiu, după şedinţa de Guvern.

Ministra Justiției a menționat că mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov a fost respins în instanţele din Franţa, existând „o mare nemulțumire” că s-a ajuns la acea situație, dar a dat asigurări că autoritățile își vor da sârguința pentru ca să fie întors în ţară

„Știți contextual, pot însă să vă confirm, ceea ce v-am mai spus că există o mare nemulțumirea și frustrare la nivelul statului român, la nivelul Ministerului Justiției, la nivelul instanțelor, chiar și la nivelul ANP, pentru că s-a ajuns la acea situație pe teritoriul Franței.

La acest moment, așa cum știți, Paul de România se află în Malta în baza aceluiași mandat european de arestare. Procedura a fost reluată, a fost un termen de judecată, așa cum v-am făcut cunoscut public ieri, unde s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărârea care, desigur, poate fi contestată și intuiesc că va fi contestată. De asemenea, fac încă o dată precizarea că solicitarea făcută de echipa fugarului de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă. Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară. Până pe data de 9 mai vom comunica mandatul de arestare tradus așa cum trebuie în engleză și în malteză. Ne vom asigura, de asemenea, că vom deschide dialog cu autoritățile din Malta și că vom avea un dialog constant”, a spus Alina Gorghiu.

Ministra Justiției a afirmat că va încerca să poarte un dialog cu omologul său din Malta și speră să se țină cont de toate argumentele pe care instanța de executare le va furniza.

„După sărbători, voi încerca un dialog, inclusiv la nivel de ministru al justiției, cu omologul meu din Malta, tocmai pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiție. Și acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că, așa cum știți, nu putem interveni în nicio justiție a niciunui alt stat. Justiția este independentă, cum este și la noi. Vă mai fac o informare cu privire la Malta. Nu am avut niciun fugar nici în 2023, nici în aceste luni care s-au scurs din 2024. Deci nu putem să spunem că avem o practică, ba dimpotrivă. De aceea, cred că este imperios necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a putea stabili parametri în care vom colabora pe viitor.

Sunt însă convinsă că justiția din Malta este făcută la standarde europene și sunt absolut convinsă că vor ține cont de toate argumentele pe care instanța de executare le va furniza și vă spun încă de pe acum că proactiv, vom actualiza condițiile de detenție prin ANP față de cele pe care le-am comunicat instanței din Franța și le vom pune la dispoziția autorităților și instanței din Malta, astfel încât să poată să ia o decizie cu toate datele corecte pe masa domnilor lor”, a susținut Alina Gorghiu.

Întrebată la când ar putea fi adus în ţară, Alina Gorghiu a răspuns: „Variază, de la stat la stat, procedura poate dura între 3 luni și 6 luni. Decizia-cadru este clară. Nivelul de cooperare la statele între statele membre UE este unul extrem de bun, nemaiavând însă cu Malta situații de predare a fugarilor. N-aș putea să vă spun cât de rapidă este procedura prevăzută de legislația din statul acesta, însă vom vedea termenele pe care instanța din Malta le va da foarte curând, începând cu data de 9 mai”.

Știrea inițială: Duminică, Paul al României, în vârstă de aproape 76 de ani, a fost arestat în Malta, în baza unui mandat european.  Luni, i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor care i se aduc. 

În fața instanței, însoțit de soția sa Lia, acesta a declarat că face parte din "familia regală" și a menționat că locuiește în Paris, relatează Times of Malta. 

Prințul umilit 

Paul Lambrino a contestat extrădarea. Avocatul său, Jason Azzopardi, a afirmat în fața instanței că acesta participa la un eveniment organizat de Cavalerii de Malta, pe insulă, și că a fost "umilit în prezența unor demnitari din toată Europa" în timpul arestării sale, duminică seara. 

Inspectorul Roderick Spiteri a prezentat documente, inclusiv un mandat european de arestare, copii digitale ale hotărârilor judecătorești și a certificatului procurorului general care a autorizat cererea.

Procurorul a prezentat amprentele digitale trimise de autoritățile române, împreună cu o fotografie a bărbatului căutat, pentru a confirma identitatea celui arestat ca fiind prințul Paul. Inspectorul a afirmat că inculpatul este căutat pentru corupție și pentru executarea unei pedepse de trei ani și patru luni de închisoare.

Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video
Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video

Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de trafic de influență, spălare de bani și dare de mită. Procurorii au estimat prejudiciul adus statului la aproximativ 145 de milioane de euro. Acesta a fugit din țară în 2020, înainte de a afla sentința.

Un act de răzbunare

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a explicat că, deși la prima vedere documentele probează acuzațiile, "aceste documente au fost motivate politic". El a prezentat o decizie a Curții de Apel din Paris de anul trecut, care a criticat sistemul judiciar din România pentru eșecul său sistematic.  

În iunie 2022, prințul a fost capturat la Paris, iar Curtea de Apel din Paris a respins cererea de extrădare către România. Azzopardi a caracterizat mandatul european de arestare drept un act de "răzbunare" din partea inamicilor prințului din țara sa natală.  

Apărarea a prezentat și alte decizii ale instanțelor din Paris care au respins mandatul de arestare, considerându-l "un nonsens".  

"Acest lucru arată modul în care o țară europeană serioasă, și anume Franța, a tratat cererea ilegală de arestare a acestui domn", a mai spus avocatul. 

Decizia Curții de Apel a fost confirmată de Curtea de Casație, ceea ce a fost "cu totul excepțional", completează Azzopardi. 

Avocații prințului au oferit o adresă stabilă în Valletta, care aparținea unui marchiz, și au arătat disponibilitatea prințului de a semna carnetul de cauțiune de mai multe ori pe zi, dacă era necesar. 

Instanța a refuzat cauțiunea 

Cu toate acestea, instanța condusă de magistratul Caroline Farrugia Frendo a respins cererea, deoarece procurorii au adus obiecții legate de gravitatea acuzațiilor și de faptul că se dorește ca acuzatul să execute pedeapsa. Instanța a subliniat că mandatele europene de arestare sunt proceduri "sui generis" (particulare). 

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim din Rodos și din Malta a ținut să precizeze că prințul nu are nicio legătură cu ei. 

"Prințul Paul nu este membru al ordinului nostru și nu a fost niciodată invitat la niciunul dintre evenimentele noastre", a declarat ambasadorul Ordinului Suveran, Augusto Ruffo di Calabria, potrivit Times of Malta. 

Ordinul Suveran Militar de Malta susține că are o continuitate cu Cavalerii Ospitalieri originali. 

Prințul Paul a fost condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, după ce a fost implicat într-o schemă de restituire și vânzare ilegală a unui teren de lux. Pretențiile sale la tron sunt disputate, iar el nu a fost recunoscut niciodată de ultimul rege al României, Mihai I. Prințul este nepotul regelui Carol al II-lea, fiind rezultatul unei căsătorii care a durat doar un an, înainte de a fi anulată în 1919.  

În prezent, el este în custodia autorităților din Malta, în arest preventiv, iar cazul său va fi audiat pe 9 mai. 

Ministerul Justiției va continua demersurile pentru extrădarea lui în România și va furniza toate documentele necesare instanței din Malta, a transmis ieri Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite