Precizările INFP despre cutremurele produse în România la scurt timp după cel din Turcia

0
Publicat:

Deși inițial specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au spus că falia nord-anatoliană este apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, ulterior ipoteza a fost infirmată.

Dezastrul din Turcia FOTO Profimedia
Dezastrul din Turcia FOTO Profimedia

La doar câteva minute de la catastrofa din Turcia, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au explicat, într-o postare pe Facebook, că seismul din Turcia „a produs unde care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure", au precizat specialiştii.

Ulterior, postarea a fost modificată, fiind ştearsă chiar partea în care erau menţionate şi posibilele cutremure din ţara noastră. 

Ulterior, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a declarat într-un interviu acordat pentru Agerpres că „Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt. Adică cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă", a precizat specialistul INCDFP. El a explicat că pentru a putea face o legătură între aceste cutremure, trebuia să se activeze mai întâi falia nord-anatoliană şi după aceea se activa şi falia românească.

„Din Turcia şi până aici trebuia să se activeze falia nord-anatoliană întâi şi după aceea se activa falia românească. Şi acolo, pe falia nord-anatoliană, sunt tot cutremure de suprafaţă, care este mai la sud puţin de Marea Neagră, adică pe ţărmul Mării Negre. Concluzionând, nu are nicio legătură, a fost doar o coincidenţă“, a mai spus Ionescu. Ionescu a subliniat că activitatea seismică în zona Vrancea este una normală, menţionând că în această zonă se produc seisme de adâncime, dar şi de suprafaţă.

Două cutremure cu magnitudinea 7,7 şi 7,5 au zguduit luni sud-estul Turciei, acestea fiind urmate de peste o sută de replici. Specialiştii avertizează că seismele vor continua şi în următoarele săptămâni.

Luni, au fost înregistrate şi în România cinci cutremure de suprafaţă, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, unul cu magnitudinea 4,6, în timp ce replicile au avut magnitudini situate între 2 şi 2,9.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri